Misterul şarpelui de pe Soare! Imaginile incredibile captate de Solar Orbiter

Data: 17/11/2022 | Autor: .

Misterul şarpelui de pe Soare! Imaginile incredibile captate de Solar Orbiter

Un șarpe care pare să se strecoare sinuos pe suprafața Soarelui a fost surprins într-un nou videoclip realizat de observatorul Solar Orbiter al Agenției Spațiale Europene. Experţii spun că avem de-a face cu un fenomen solar care ar putea fi legat de erupțiile masive de pe Soare.

Orbiterul a observat structura în mișcare pe 5 septembrie. Oamenii de știință spun că imaginile captează un tub de plasmă mai rece în plasma fierbinte din jurul atmosferei Soarelui, legat de câmpurile magnetice solare.

Videoclipul arată plasma care șerpuiește de-a lungul Soarelui de la o parte la alta, urmând un filament al câmpului magnetic solar.

„Vedem plasmă care curge dintr-o parte în alta. Astfel, se produce această schimbare de direcție, deoarece privim în jos o structură răsucită”, explică astronomul David Long de la University College London din Marea Britanie.

La scurt timp după ce filamentul și-a croit drumul prin Soare, punctul său de plecare a erupt într-o ejecție de masă coronală, trimițând plasma în spațiu.

Câmpul magnetic al Soarelui

Câmpurile magnetice solare sunt complicate, iar încercarea de a le înțelege comportamentul reprezintă un efort continuu.

Șarpele solar le permite oamenilor de știință să vadă cum se mișcă câmpul magnetic al Soarelui.

Descoperire istorică sub celebra Piramidă a Soarelui de la Teotihuacan

Aceste erupții sunt de obicei asociate cu petele solare, regiuni de linii de câmp magnetic concentrate pe Soare. Aceste linii de câmp magnetic se încurcă, se rup și se reconectează, producând ejecții de masă coronală și, uneori, erupții solare.

Este posibil ca șarpele să fi fost cumva legat de una dintre cele mai puternice detectate de Solar Orbiter de când a fost lansat în februarie 2020, poate ca un precursor al erupției.

Un eveniment istoric! Primele imagini detaliate de pe suprafața Soarelui

Nici Solar Orbiter nu este singur acolo sus; sonda Parker Solar Probe a NASA s-a aflat direct în linia de foc a ejecției de masă coronală. Este nevătămată – a fost proiectată pentru a rezista la astfel de situaţii și, pe deasupra, să le măsoare, așa că așteptăm cu toții cu nerăbdare să vedem ce a găsit în plasma ejectată de erupţie.

Între timp, următorul periheliu al Solar Orbiter va avea loc în luna aprilie a anului viitor. Activitatea petelor solare continuă să crească, conducând la vârful ciclului de activitate de 11 ani al Soarelui, așa că suntem nerăbdători să vedem ce ne va arăta micuța sondă în continuare.

NASA a surprins o imagine cu Soarele „zâmbind’’