Neom, orașul demn de SF care se construiește în Arabia Saudită. Imagini incredibile

Data: 7/11/2021 | Autor: .

Arabia Saudită a dat undă verde pentru șantierul viitorului oraș SF Neom, o așezare alimentată cu energie 100% regenerabilă. Oraşul se va baza pe ferme eoliene, energie solară, şi tehnologie de ultimă oră, care transformă apa în oxigen şi hidrogen pentru combustibil.

Neom va fi construit în regiunea Tabuk, în partea nord-vestică a regatului, aproape de granița cu Iordania și Egipt, până la Marea Roșie. Investiția este cifrată la 500 miliarde de dolari.

Neom va fi amenajat pe o suprafață de 26.500 kmp, adică de 265 de ori mai mare decât orașul Iași.

Orașul va avea o deschidere la mare de circa 470 km, cu plaje și recife de corali și, în același timp, cu munți de 2.500 metri.

Orașul ar urma să fie declarat „zonă liberă”, conform presei internaționale, urmând a fi stabilite legi diferite față de restul țării, actele normative urmând a intra în vigoare din 2022. Orașul va fi construit în baza principiilor de „smart city”. Neom este o combinaţie a cuvântului grecesc neos, sau “nou“, şi mustaqbal, arabă pentru “viitor“.

Planurile includ taxiuri cu drone zburătoare, un parc de distracţii în stil Jurassic Park cu dinozauri robotici şi cea mai mare densitate de restaurante cu stele Michelin din lume, potrivit The Wall Street Journal.

Prima etapă a proiectului, în cazul căreia au început lucrările, vizează crearea zonei liniare din oraș intitulată „The Line” – un oraș întins pe 170 km și care ar urma să adăpostească peste un milion de oameni care nu vor putea utiliza mașini pentru a circula. În schimb, inițiatorii spun că nicio călătorie în „The Line” nu va fi mai lungă de 20 minute.