Oamenii, într-un pericol similar cu dinozaurii

Data: 23/03/2016 | Autor: .

Oamenii, într-un pericol similar cu dinozaurii

Un nou studiu ştiinţific arată că emisiile de carbon au atins un nivel atât de ridicat încât este similar cu cel înregistrat acum 66 de milioane de ani, când au dispărut cele mai multe specii de dinozauri, relazează GadgetReport.ro

Potrivit experţilor de la Universitatea din Hawaii, nivelul CO2 din aer continuă să crească într-un ritm alarmant.

Nivelul de emisii de carbon este similar cu cel din the Palaeocene-Eocene Thermal Maximum (PETM), o perioadă de acum 56 de milioane de ani, când supercontinentul Pangea s-a dezintegrat”, a explicat cercetătorul Richard Zeebe.

Experţii susţin că, după ce au analizat mai multe mostre de sol care datează din preistorie, au ajuns la concluzia că rata anuală a emisiilor de carbon în PETM este posibilă să fi fost între 0.6 şi 1.1 miliarde de tone. În prezent, oamenii pompează în aer 10 miliarde de tone în emisii în atmosferă, iar schimbările climatice pot fi dramatice.

Dispariţia dinozaurilor este pusă pe seama schimbărilor climatice provocate de impactul unui asteroid cu Pământul, însă nu este exclus ca nivelul de emisii din aer să fi avut un rol important”, a mai spus Richard Zeebe.

Studiul cercetătorilor a fost publicat în revista Nature.