Virus antic, descoperit în ADN-ul uman! Poate fi un pericol real

Virus antic, descoperit în ADN-ul uman

Codul genetic uman ascunde peste 36 de tipuri diferite de virusuri, dintre care 19 reprezintă enigme încă neelucidate afirmă experţii de la Universitatea din Michigan. Dacă unul dintre ei, un virus antic, s-ar „trezi” la realitate, consecinţele ar fi incalculabile pentru viaţa oamenilor pe Pământ, relatează GadgetReport.ro

După ce au cercetat peste 2500 de genomuri umane, cercetătorii Jeffrey Kidd (University of Michigan) şi John Coffin (Tufts University) au descoperit că, dintre cele 19 virusuri necunoscute, cel puţin unul este intact şi capabil să se dezvolte.

Experţii încearcă acum să identifice modul în care un virus antic, numit Xq21.33 şi localizat în cromozonul X, poate provoca o infecţie şi care ar putea fi consecinţele, relatează Science Alert, citat de GadgetReport.ro

Este o misiune dificilă pentru că cercetătorii n-au niciun indiciul privind modul în care acesta s-ar putea dezvolta. Temerile ţin, bineînţeles, de potenţialul distructiv al acestuia, un astfel de virus antic fiind capabil să dezvolte o boală cu consecinţe incalculabile.

Potrivit experţilor, există puţine şanse ca virusul să se “trezească”, în condiţiile în care corpul uman şi-a dezvoltat mecanisme de apărare genetică care s-au dovedit până acum eficace. Însă nicio variantă nu trebuie exclusă. Studierea detaliată a unor astfel de ameninţări ar putea duce la dezvoltarea unor soluţii medicale preventive.

Mai multe detalii despre cercetările în acest domeniu aflaţi din articolul apărut în Proceedings of the National Academy of Sciences.