Omul invizibil devine realitate! A fost inventat scutul de invizibilitate

Data: 14/07/2022 | Autor: .

Omul invizibil devine realitate! A fost inventat scutul de invizibilitate

Vă mai aduceți aminte de mantia de invizibilitate din celebrele filme cu Harry Potter? O astfel de tehnologie, pe care am văzut-o și în Star Trek, a devenit realitate! Un start-up britanic, Invisibility Shield Co., a anunțat lansarea scutului de invizibilitate.

Daily Mail relatează că noua tehnologie futuristă a devenit realitate odată cu dezvoltarea unui scut de invizibilitate complet funcțional.

Scutul de invizibilitate utilizează o matrice specială de lentile, care este capabilă să redirecționeze lumina, făcând ca orice persoană sau obiect care se ascunde în fața acelui panou transparent să devină ”invizibil”.

”Deoarece lentilele din această matrice sunt orientate vertical, banda de lumină reflectată de subiectul în picioare/ghemuit devinăedifuză, atunci când este răspândită orizontal la trecerea prin spatele scutului”, au spus specialiștii britanici.

Pentru a dezvolta scuturile de invizibilitate, echipa a testat o varietate de forme speciale de lentile cu diferite unghiuri, adâncimi, profile și distanțe de separare. Modelul final prezintă lentile alungite, convexe, care rulează în paralel pe o foaie de polimer.

Până acum, Invisibility Shield Co. a dezvoltat 25 de scuturi invizibile, iar echipa de experți dorește să-și dezvolte producția în viitor, prin accesarea unei noi finanțări.

Un mic scut de invizilitate care măsoară 30 x 20 centimetri costă 49 de lire sterline, iar altul mai mare de 89 x 63 de centimetri ajunge la 299 de lire sterline.

Omul invizibil devine realitate

Şi americanii lucrează la o invenţie care face omul invizibil! Cercetătorii de la Universitatea din Illinois au dezvoltat un dispozitiv de camuflare similar cu cel al britanicilor, despre care GadgetReport.ro a relatat, la vremea respectivă.

Experţii s-au inspirat din tehnicile de camuflaj folosite de caracatiţe şi calamari.

Materialul dezvoltat de oamenii de ştiinţă este realizat dintr-o reţea de celule care conţin o vopsea termosensibilă, capabilă să îşi schimbe culoarea.

Stratul inferior include o serie de senzori fotosensibili, care detectează schimbările privind intensitatea luminii, iar cel exterior foloseşte un pigment termosensibil, care îşi schimbă culoarea din negru în total transparent la exact 47 de grade Celsius.
„Pentru moment, tehnologia funcţionează doar în alb şi negru, însă lucrăm la extinderea la tot spectrul de culori”, a declarat profesorul John Rogers.

„Animale marine precum caracatiţele, sepiile şi calamarii folosesc un mecanism de camuflare în trei straturi aflat în pielea acestora. Stratul superior conţine culorile, cel de mijloc controlează schimbarea cromatică, iar stratul inferior „simte” modelele din mediul înconjurător care trebuie reproduse”, a mai spus expertul.

„Este primul sistem complet, perfect funcţional de acest fel din lume. Arată ca o foaie de hârtie”, a declarat profesorul John Rogers pentru BBC News.

„Nu este nici pe departe gata să fie folosit de armată sau în alt domeniu. Este însă un punct de început pentru cercetarea în acest domeniu astfel încât să dobândim experinţa necesară construirii unor sisteme care pot îndeplini această funcţie”, a mai declarat autorul studiului publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).