Primele impresii despre Windows 8.1 (VIDEO)

Data: 1/07/2013 | Autor: .

windows8.1

Windows 8.1 vine cu imbunatatiri consistente fata de versiunea Windows 8, lucru ce ii va “impaca” oarecum pe utilizatorii mai vechi de Windows care nu au fost multumiti de modul in care s-a schimbat Windows 7.

Noua versiune, pe care Microsoft a prezentat-o saptamana trecuta, este inovativa dar in acelasi timp face mici concesii pentru utilizatorii de mouse si tastatura. De asemenea este special creata pentru a functiona bine atat pe ecrane mici cat si pe monitoare mari, pune mai mult accent pe functii ca Search si SkyDrive si incearca sa fie o platforma integrata veritabil cu internetul. De asemenea face mai usoara deschiderea aplicatilor instalate si tranzitia intre ecranul de Start si cel clasic de desktop, relateaza  www.wired.co.uk

Cele mai importante noutati sunt revizuirea functiilor Search si SkyDrive. Totusi cea mai vizibila modificare este butonul Start care foloseste logo-ul Windows si ramane vizibil constant in taskbar daca este folosit desktopul clasic.

Cei de la Microsoft spun ca au implementat aceste schimbari in urma analizarii interactiunii utilizatorilor cu sistemul de operare si modului in care sunt construite programele. Rezultatele studiilor au aratat ca optiunea integrata de Search este folosita de catre mai mult de 90% dintre utilizatori si prin urmare au facut-o si mai usor de folosit. Se poate lansa acum doar prin apasarea tastelor “Windows + S”, fara a mai trece prin toti pasii precedenti. A fost refacut si modul de functionare, fiind integrat cu cautarea pe internet si prin aplicatii. A devenit o cautare “universala”, atat in baza de date din calculator, cat si pe internet.

Daca se cauta informatii despre Jimi Hendrix spre exepmlu, Search-ul prezinta biografia, pagina Wikipedia, poze, rezultate din aplicatia News si link-uri catre media ca filme si cantece, pe langa alte rezultate similare. Functia prezinta toate rezultatele cautarii in ceea ce se cheama “Search Hero”, o lista care scoate in evidenta informatiile gasite in ordinea relevantei. Abia dupa aceste informatii urmeaza rezultatele unei cautari clasice pe Bing, afirma expertii Flanco
La o cautare mai generala, daca incepem sa scriem “Ca” de exemplu vor aparea rezultate din programe sau aplicatii instalate si alte fisiere de pe Hard Disk sau din SkyDrive, impreuna cu sugestiile pentru o cautare pe internet cum ar fi “Canada”.

SkyDrive, aplicatia de stocare in cloud a celor de la Microsoft este mai bine integrata fata de varianta precedenta. Fiecare fisier are optiunea de a fi salvat in SkyDrive, care se va sincroniza la momentul ales de utilizator pentru a putea fi accesat direct din cloud.
Microsoft a pus la dispozitie 7 GB pentru stocare gratuita a informatiilor in Cloud, cu optiunea de a cumpara pana la 100 de GB. Daca se depaseste si aceasta limita, veti primi notificari in timp util pentru a face “curatenie” in informatiile salvate.
Ca si masuri de securitate, s-a adoptat autentificarea in 2 randuri, cu extraoptiunea de a trimite coduri de autentificare prin SMS, email sau o aplicatie speciala.

Pe langa toate modificarile de soft s-a mai implementat si o schimbare care tine de design, revizuire facuta pentru a face navigarea mai usoara pentru utilizatorii de Windows classic (pre Windows 8).

 REVINE BUTONUL DE START

Butonul de Start a fost reintrodus, facut sa arate ca butonul de Start precedent. In varianta desktop se gaseste in locul consacrat in partea din stanga jos, si acolo ramane, nu este nevoie sa-l “cautati” ca in varianta Windows 8.0.

Schimbarile nu se opresc aici. Au fost adaugate: posibilitatea de a face o fotografie direct din ecranul blocat, de a schimba toate setarile calculatorului dintr-un singur loc, tastatura virtuala a fost refacuta pentru a fi mai usor de utilizat si aplicatiile se actualizeaza automat.

Sunt foarte multe informatii de digerat, in special pentru un demo. Poate nu ii multumeste pe toti criticii Windows 8 dar totusi are mai multe de oferit in termeni de navigare si sigur va va aduce aminte mai mult de Windows-ul clasic, consacrat.