O rochie descoperită pe fundul mării face furori în lumea ştiinţifică

Data: 21/04/2016 | Autor: .

rochia de la Rijks Museum

Rijks Museum din Amsterdam prezintă, în aceste zile, una dintre cele mai interesante descoperiri arheologice a ultimilor ani. Este vorba despre o rochie care datează din secolul XVII-lea şi despre se care se crede că a fost destinată Reginei Angliei.

Rochia, având broderii de mătase, încrustate cu aur şi argint, a fost găsită, împreună cu mai multe accesorii din aur şi argint, de scafandrii arheologi de la Texel Diving Club, în august 2014, pe fundul mării, în apropiere de Texel Island, în nordul Olandei.

Rochia se afla într-un cufăr îngropat în nisip, iar primele date arată că aceasta datează de pe vremea Regelui Charles I, de acum 400 de ani.

“Poate fi vorba de o rochie a membrilor dinastiei Stuart, care a fost instituită în 1371 în Scoţia şi care s-a mutat în Anglia în 1603. Este, fără îndoială, o rochie regală, dovadă blazonul regal al Regelui Charles I”, au declarat experţii de la Universitatea din Amsterdam, citati de Science Alert.

Ce căuta pe fundul mării? Potrivit arheologilor, în Evul Mediu, Texel Island reprezenta un loc preferat de comercianţii care transportau diverse bunuri de pe continent. “Navele ancorau aici în aşteptarea vremii favorabile, a vânturilor care să-i ducă spre Sud, spre Anglia”, au declarat experţii.

După ce va fi expusă până pe 16 mai la Rijks Museum, rochia urmează să ajungă din nou pe mâinile experţilor, care urmează să încerce să elucideze cine a fost proprietarul acesteia şi cui îi era destinată.