SpaceX a trimis prima sa misiune cu echipaj uman pe orbită

Data: 31/05/2020 | Autor: .

SpaceX a trimis prima misiune a sa cu echipaj uman pe orbită. Este o misiune istorică, pentru că a fost primul zbor cu echipaj uman al companiei lui Elon Musk şi este, de asemenea, pentru prima oară când NASA trimite în spaţiu astronauţi la bordul unei navete a unei companii private. Pentru Statele Unite reuşita acestei misiuni reprezintă un pas crucial pe drumul către independența de Rusia pentru accesarea Stației Spațiale şi un motiv de mândrie naţională.

Este pentru prima oară, racheta Falcon 9 trimite o capsulă Crew Dragon cu echipaj uman (astronauții Bob Behnken și Doug Hurley) până la Stația Spațială Internațională. După ce miercuri o primă încercare de lansare a fost amânată din cauza vremii, sâmbătă, a doua încercare a fost reușită.

Lansarea a avut loc din Complexul 39A din cadrul Centrului Spațial Kenedy al NASA din statul Florida. De aici au plecat în trecut și alte misiuni precum celebrele Apollo care au ajuns pe Lună.

Astronauții americani și ruși de pe Stația Spațială Internațională erau transportați până acum de pe Pământ în spațiu folosind capsule rusești Soyuz, în lipsa unui echivalent american.

Lansarea este un moment cheie în strategia NASA de a schimba modul în care își desfășoară activitatea spațială. Programul său de deschidere spre echipajele comerciale, inițiat în 2010, a selectat atât compania SpaceX cât și Boeing pentru a dezvolta servicii de transport spațial.

Acordul cu companiile înseamnă că acestea pot vinde, de asemenea, locuri în vehiculele lor către alte agenții spațiale, companii sau către persoane înstărite.

Pentru moment, acest parteneriat acoperă doar zboruri la câteva sute de kilometri deasupra Pământului, către ISS, dar în cele din urmă, scopul este de a extinde conceptul la zboruri spațiale mai lungi.

Acum, America are la dispoziție tehnologia și capacitatea de a pune oameni în spațiu folosind echipament comercial, fără să depindă de Rusia.

SpaceX, noi imagini cu prototipul navei spațiale Starship, care va pleca spre Marte

În plus, este pentru prima oară după aproape 10 ani când Statele Unite își trimit astronauții pe ISS cu o navetă care pleacă de pe teritoriul american. Ultima navetă a NASA a fost retrasă din serviciu în 2011.

Ultima misiune cu echipaj uman de pe teritoriul american a fost în 2011, când naveta Atlantis ateriza și odată cu ea se sfârșea era de 30 de ani a flotei spațiale NASA. Nouă ani au așteptat americanii să-și vadă din nou astronauți decolând de la Centrul Spațial Kennedy. În toată această perioadă, Agenția Spațială a depins de programul rusesc pentru a trimite astronauți pe Stația Spațială Internațională.

Imaginile cu sateliții Starlink, devenite virale în România. Internetul, transmis prin satelit