Studiu chinezesc. Consumul de ceai verde, asociat cu o viață mai lungă

Data: 13/01/2020 | Autor: .

Studiu chinezesc. Consumul de ceai verde, asociat cu o viață mai lungă

Consumul de ceai verde, de cel puțin trei ori pe săptămână, este asociat cu o viață mai lungă și scade riscul apariției de boli cardiace și accident vascular cerebral. Cel puțin asta arată rezultatele unui studiu realizat în China, la care au participat peste 100.000 de persoane, relatează GadgetReport.ro

Studiul publicat în European Journal of Preventive Cardiology, ce a urmărit efectele consumului de ceai verde pe o perioadă de peste șapte ani, a constatat că oamenii care beau ceai în mod regulat au trăit în medie cu aproximativ 15 luni mai mult decât cei care nu consumă această băutură. De asemenea, în rândul consumatorilor de ceai s-au înregistrat cu 20% mai puține cazuri de boli cardiace sau accident vascular cerebral.

„Efectele benefice ale ceaiului verde sunt evidente, superioare ceaiului negru”, a declarant Dongfeng Gu, coordonatorul studiului Academiei Chineze de Științe Generale.

Potrivit experților, spre deosebire de ceaiul verde, ceaiul negru conține cantități mai mici de polifenoli benefici asociați cu beneficiile pentru sănătate. În plus este consumat de cele mai multe ori cu lapte, care poate contracara orice efecte potențiale benefice asupra sănătății.

,,49 la sută dintre consumatorii de ceai obișnuit au consumat ceai verde cel mai frecvent, în timp ce doar 8 la sută au preferat ceaiul negru”, adaugă Gu.

Jodie Relf, ​​purtător de cuvânt al Asociației Britanice Dietetice, sugerează că beneficiile pentru sănătate detectate în acest studiu pot să nu fie direct legate de ceaiul verde în sine, ci sunt o reflectare a anumitor obiceiuri.

,,În China, consumul de ceai nu se rezumă doar la sete și hidratare.Băutul de ceai este o activitate socială, asociată cu plăcerea, relațiile sociale și relaxarea” spune Relf.

„Această perioadă de calm, alături de proprietățile ceaiului, sunt de natură să reducă nivelul de stres, cu efecte benefice pentru sănătate”, a mai declarat acesta.

Relf sugerează că nu ar trebui să considerăm ceaiul verde drept un panaceu magic pentru toate bolile, ci, mai degrabă, un element al unui stil de viață sănătos.

„S-a crezut de ani buni că consumul de ceai poate avea un impact pozitiv asupra sănătății noastre. Cu toate acestea, în prezent nu există suficiente dovezi care să susțină exact ce compuși din ceai generează aceste beneficii pentru sănătate și care sunt aceste beneficii”, spune Relf.

„Consumul de ceai este doar un alt instrument de adăugat în curele noastre. Nu putem continua să mâncăm alimente bogate în grăsimi, să trăim un stil de viață sedentar și să ne așteptăm ca ceaiul să ne rezolve toate problemele. ”, a mai spus acesta.