„Super Luna”! Va atinge cea mai mică distanţă de Pământ din 1948

Data: 2/11/2016 | Autor: .

„Super Luna”! Va atinge cea mai apropiată distanţă de Pământ din 1948

Unul dintre cele mai spectaculoase fenomene astronomice din ultimul secol va avea loc pe 14 noiembrie. Luna se va afla la cea mai mică distanţă de Pământ din ianuarie 1948, de 48.280 km. „Super Luna” va fi cu 14 procente mai mare şi cu 30% mai luminoasă decât de obicei, relatează GadgetReport.ro.

Un astfel de fenomen va mai putea fi observat abia pe 25 noiembrie 2034. „Luna plină din 14 noiembrie va fi nu numai cea mai aproape de Pământ din 2016, ci şi cea mai apropiată din întreg secolul XXI”, a anuntat NASA, citată de ScienceAlert.com

Dacă veţi dori să observaţi „Super Luna” de pe 14 noiembrie, uitaţi-vă cu atenţie pe prognoza meteo şi căutaţi o zonă în care să nu fie nori. Punctul maxim de vizibilitate va fi la ora 8:52am EST (1352 GMT).

super-luna-2

„Super Luna” reprezintă acel fenomen astronomic care constă în suprapunerea fazei de Lună plină/ Lună nouă cu poziţia satelitului la perigeu – punctul cel mai apropiat de Terra de pe orbita satelitului – traiectoriei sale circumterestre.

„Super Lună” este un termen introdus în astronomia modernă şi a fost inventat de astronomul Richard Nolle în 1979. Termenul, foarte pompos, a devenit foarte popular în ultimii ani. Anterior, astronomii numeau acest fenomen pur şi simplu „Lună plină la perigeu”, respectiv „Lună nouă la perigeu”.

Potrivit definiţiei date de Richard Nolle, o „Super Lună” este o Lună nouă sau una plină care se află la punctul cel mai apropiat de Terra pe orbita satelitului. Fenomenul este considerat banal din punct de vedere astronomic, pe parcursul unui an putând fi observate, în medie, aproximativ 4-6 „Super Luni”.

De asemenea, aproximativ o dată la un an şi 48 de zile, Luna se află la perigeul maxim.

În timpul fenomenului de „Super Lună”, Pământul, Soarele şi Luna sunt aliniate – Terra aflându-se între Lună şi Soare. Forţele gravitaţionale exercitate pe Terra de Lună şi Soare determină o creştere/ scădere mai mare a mareelor, fapt care i-a determinat pe „alarmişti” să afirme că există o legătură între „Super Lună” şi calamităţile naturale.

În ciuda scenariilor apocaliptice legate de „Super Lună” existente în credinţa populară, cercetătorii de la NASA au anunţat în numeroase rânduri că nu au descoperit nicio corelaţie directă între dezastrele naturale de pe Terra şi Luna la perigeu.
Potrivit NASA, mareele din timpul fenomenului de „Super Lună” sunt doar cu câţiva centimetri mai înalte decât cele produse în mod obişnuit.

Mai multe detalii aflaţi din clipul video de mai jos.