Tatuajul inteligent va include senzori care monitorizează sănătatea

Data: 14/02/2018 | Autor: .

Tatuajul inteligent va include senzori care monitorizează sănătateaCercetătorii americani au dezvoltat o nouă tehnologie medicală, desprinsă parcă din filmele SF. Au inventat tatuajul inteligent care, cu ajutorul unor senzori, monitorizează starea de sănătate, relatează GadgetReport.ro

Tatuajul inteligent este realizat dintr-un nanomaterial special, un polimer denumit polyvinyl, folosit şi în cazul cartilajelor artificiale şi al lentilelor de contact.

Odată aplicat pe piele, acesta este capabil să monitorizeze date esenţiale privind sănătatea, inclusiv cele legate de ritmul cardiac.

Tatuajul inteligent devine activ cu ajutorul unei nanotehnologii intitulată electrospining, care permite înmagazinarea energiei necesare funcţionării senzorilor în „ambalajul” din aur.

Din momentul în care devine funcţional, tatuajul inteligent începe să transmită date către calculator sau telefon, unde sunt analizate cu ajutorul unui software dedicat.

Tatuajul inteligent este rezistent la apă şi praf şi, din testele făcute pe 20 de oameni, nu provoacă iritaţii sau alte senzaţii de disconfort.

Cercetătorii au prezentat invenţia într-un studiu prezentat în revista Nature Nanotechnology.

Potrivit experţilor, nanotehnologia va face ca oamenii să devină adevăraţi cyborgi, senzorii de tot felul aplicaţi pe sau sub piele urmând să înlocuiască mare parte din gadgeturile inteligente pe care le folosim în prezent, de la carduri de identitate şi acces la telefoanele mobile.

Cu ajutorul senzorilor bionici, vom putea, de exemplu, să folosim mâinile ca pe un touchscreen, urmând să scriem mesaje direct pe piele şi să obţinem informaţii diverse, de pe internet.

Muncitorii cyborg! O firmă le-a implantat cipuri angajaţilor, în premieră în SUA

GadgetReport.ro prezenta, recent, cazul companiei Three Square Market, prima companie din SUA care implantează cip-uri de acces angajaţilor. Salariaţii cyborg pot, astfel, să efectueze diverse sarcini de serviciu, fără să mai aibă nevoie de carduri de acces.

Cipul se conectează prin identificare radio-frecvenţă RFID la uşile de acces, imprimantele, sistemele de plată NFC şi alte dispozitive folosite de companie, astfel că angajaţii cyborg nu mai trebuie să poarte cu ei legitimaţii şi carduri de acces.

„Tehnologia se intampla acum,” a explicat Hannes Sjoblad.

„Consider ca evolutia acestei tehnologii este un alt moment important in istoria interactiunii dintre oameni si computere, similar lansarii primelor computere cu Windows sau primelor ecrane cu tehnologie screen. Fiecare dispozitiv cu care ne identificam, fie ca este o cheie sau o cartela electronica, este inca un lucru care ne influenteaza vietile,” declara Hannes Sjoblad, unul dintre fondatorii BioNyfiken.

Aflaţi detalii despre această tehnologie în materialul dedicat de AICI.