Telefoanele mobile pot cauza cancerul? Ce spun experţii

Data: 28/01/2018 | Autor: .

Telefoanele mobile pot cauza cancerul? Ce spun experţii

Cercetătorii din Australia au încercat să vadă dacă telefoanele mobile pot cauza cancerul. Timp de aproape trei decenii au analizat efectele folosirii gadgeturilor mobile, precum telefoanele. Iar concluziile sunt îmbucurătoare, relatează GadgetReport.ro

În cadrul studiului, experţii au examinat 19.858 de bărbaţi şi 14.222 femei care au folosit telefoane mobile. Datele statistice utilizate de cercetători în cadrul acestui studiu relevă că utilizarea telefonului mobil în Australia a început în anul 1987 şi a crescut cu peste 90 la sută în ultimii 29 de ani.

„În urma analizei datelor, nu am depistat nici o creştere a incidenţei cancerului cerebral în raport cu creşterea puternică a utilizării telefonului mobil. Cu alte cuvinte, avem un răspuns negativ la întrebarea dacă telefoanele mobile pot cauza cancerul”, au notat cercetătorii în raportul publicat în revista Cancer Epide28miology.

Potrivit cercetătorului principal, Simon Chapman, perioada prelungită de monitorizare şi rezultatele medicale demonstrează că nu există o „perioadă de întârziere” între o creştere a utilizării smartphoane-urilor şi o creştere a ratelor de cancer. ”Dacă ar fi existat o relaţie între aceste două elemente suntem siguri că observam unele semne”, a declarat expertul, citat de Science Alert.

Cercetătorii au recunoscut, însă, că studiul nu trebuie luat cu valoare de verdict. “Este necesar să fie luate în considerare multiplele variabile şi influenţe asupra stilului nostru de viaţă şi că este nevoie de mai multe cercetări pentru a înţelege pe deplin influenţa acestor gadget-uri asupra corpurilor şi minţilor noastre”, a mai spus Simon Chapman.