Tu ai auzit de umami? Expertii spun ca poate fi tradus prin „al cincilea gust”

Data: 11/04/2022 | Autor: .

Tu ai auzit de umami? Expertii spun ca poate fi tradus prin „al cincilea gust”

Gustul si mirosul sunt doua elemente strans legate, afirma expertii japonezi. Potrivit acestora, limba poate percepe numai patru arome: dulce, sarat, amar, acru si umami, adica savuros.

Daca despre primele patru este foarte clar ce reprezinta fiecare dintre ele, despre umami, un termen de origine japoneza, expertii spun ca poate fi tradus prin „al cincilea gust”, gustul suprem.

Traducerea literala a termenului de origine japoneza inseamna „placut, gust savuros” sau „delicios”, dar care cu greu ofera indicii despre un gust anume ce poate fi indentificat. Ca sa puteti intelege la ce se refera ganditi-va la carnurile grase, la fructele de mare, o branza invechita, la gusturile unor alimente pe care nu le puteti incadra in cele 4 universal cunoscute.

Potrivit oficialilor de la Centrul de Informare Umami (UIC) „umami este un gust savuros, placut, impartasit de glutamat, un tip de aminoacid si ribonucleotide, inclusiv inosinate si guanilat, care apar in mod natural in multe alimente, inclusiv carne, peste, legume si produse lactate.”

Exemple traditionale (oferite de Centrul de Informare Umami) de alimente cu gust umami includ sosul de soia, pasta miso si bonito furikake (amestec de peste uscat si macinat, seminte de susan, alge marine tocate, zahar, sare si glutamat monosidic) din bucataria asiatica si sunca, branza, rosii, ketchup si ciuperci din bucataria occidentala.

Secretul gustului unei fripturi perfecte, dovedit științific

MIROSUL DETERMINA GUSTUL?

Cercetatorii spun ca, dincolo de cele patru arome pe care limba le percepe, gustul este influentat in 80% de miros. Atunci cand mancam, moleculele de arome trec prin nas catre receptorii neuroni olfactivi.

Fiecare dintre molecule activeaza un anumit tip de miros care, impreuna cu cele patru arome percepute de limba, ne ofera senzatia de gust.

O explicatie stiintifica a modului in care percepem mirosul si gustul aflati din clipul video de mai jos.