Descoperire revoluționară! Metoda regenerativă prin care vom întineri cu 30 de ani

Data: 13/04/2022 | Autor: .

Cercetătorii de la Institutul Babraham au dezvoltat o metodă regenerativă care întinerește celulele pielii cu 30 de ani. În esență, experții au reușit să restabilească parțial funcția celulelor mai bătrâne, precum și să întinerisească măsurile moleculare ale vârstei biologice.

Potrivit presei internaționale, cercetarea ar putea revoluționa medicina regenerativă.

În 2007, Shinya Yamanaka a fost primul om de știință care a reușit să transforme celulele normale, care au o funcție specifică, în celule stem, care au capacitatea specială de a se dezvolta în orice tip de celule.

Procesul complet de reprogramare a celulelor stem durează aproximativ 50 de zile, folosind patru molecule cheie numite factorii Yamanaka.

Noua metodă, numită „reprogramare tranzitorie în faza de maturare”, expune celulele la factorii Yamanaka timp de doar 13 zile. În acest moment, modificările legate de vârstă sunt eliminate, iar celulele și-au pierdut temporar identitatea. Celulelor reprogramate parțial li s-a dat timp să crească în condiții normale pentru a observa dacă funcția lor specifică de celule cutanate a revenit. Analiza genomului a arătat că celulele și-au recăpătat caracteristicile celulelor pielii (fibroblaste), iar acest lucru a fost confirmat prin observarea producției de colagen în celulele reprogramate.

Cum scapi de stres? Trucul care ți-ar putea aduce o viață mai bună

Îmbătrânirea va fi stopată?

Potrivit Diljeet Gill, postdoctorand în laboratorul lui Wolf Reik de la Institut, care a efectuat lucrarea în calitate de doctorand: „Înțelegerea noastră a îmbătrânirii la nivel molecular a progresat în ultimul deceniu, dând naștere unor tehnici care permit cercetătorilor să măsoare modificările biologice legate de vârstă în celulele umane. Am reușit să aplicăm acest lucru la experimentul nostru pentru a determina gradul de reprogramare pe care noua noastră metodă l-a obținut”.

Cercetătorii au analizat mai multe măsuri ale vârstei celulare. Prima este ceasul epigenetic, în care etichetele chimice prezente în tot genomul indică vârsta. A doua este transcriptomul, toate citirile genetice produse de celulă. Prin aceste două măsuri, celulele reprogramate au corespuns profilului celulelor care erau cu 30 de ani mai tinere în comparație cu seturile de date de referință.

Tu cât crezi că o să trăiești? Descoperirea incredibilă legată de durata de viață

Aplicațiile potențiale ale acestei tehnici depind de faptul că celulele nu numai că vor părea mai tinere, ci vor funcționa ca niște celule tinere. Fibroblastele produc colagen, o moleculă care se găsește în oase, piele, tendoane și ligamente, ajutând la structurarea țesuturilor și la vindecarea rănilor. Fibroblastele întinerite au produs mai multe proteine de colagen în comparație cu celulele de control care nu au fost supuse procesului de reprogramare.

De asemenea, fibroblastele se deplasează în zonele care au nevoie de reparații. Cercetătorii au testat celulele parțial întinerite prin crearea unei tăieturi artificiale într-un strat de celule într-un vas. Ei au constatat că fibroblastele tratate de ei s-au deplasat în spațiul gol mai repede decât celulele mai vechi.

Cercetătorii au observat că metoda lor a avut un efect și asupra altor gene legate de boli și simptome legate de vârstă. Gena APBA2, asociată cu boala Alzheimer, și gena MAF, cu rol în dezvoltarea cataractei, au prezentat modificări spre niveluri de transcriere mai tinerești.

Ce se întâmplă după moarte?! Un reportaj video tulburător

Tratamentul cu oxigen hiperbaric

Cercetătorii de la Universitatea Tel Aviv (TAU) și Centrul Medical Shamir din Israel au descoperit, la randul lor, un tratament care promite să inverseze procesul biologic de îmbătrânire. Potrivit experților, tratamentele cu oxigen hiperbaric (HBOT) în rândul adulților sănătoși poate opri îmbătrânirea celulelor sanguine și inversa procesul de îmbătrânire.

  Studiul, prezentat de Neuroscience News, s-a concentrat pe celulele imunitare care conțin ADN obținut din sângele subiecților, descoperind o alungire cu 38% a telomerilor precum și o scădere cu 37% a prezenței celulelor îmbătrânite.

„Echipa noastră a fost implicată de mulți ani în cercetări și tratamente hiperbarice – tratamente bazate pe protocoale de expunere la oxigen de înaltă presiune în diferite concentrații în interiorul unei încăperi hiperbarice”, afirmă profesorul Shair Efrati de la Universitatea de Medicină Sackler și directorul departamentului de medicină hiperbarică de la Centrul Medical Shamir.

„În studiul actual am dorit să examinăm impactul HBOT asupra unor adulți vârstnici sănătoși și să descoperim dacă astfel de tratamente pot încetini, opri sau chiar inversa procesul normal de îmbătrânire la nivel celular”.

Sesiunile hiperbarice

Cercetătorii au expus 35 de indivizi sănătoși cu vârsta de peste 64 de ani unor serii de 60 de sesiuni hiperbarice pe parcursul a 90 de zile.

,,Din punct de vedere biologic, celule sanguine ale adulților chiar întineresc odată cu progresarea tratamentelor. Am descoperit un protocol unic de tratamente cu oxigen într-o cameră hiperbarică, acesta putând inversa două din procesele majore asociate îmbătrânirii și bolilor: scurtarea telomerilor (regiunile protective aflate la ambele capete ale fiecărui cromozom) și acumularea de celule bătrâne în organism’’, a declarat expertul.

Cercetătorii au descoperit acest proces după ce fiecărui participant i-au fost prelevate mostre de sânge înainte de începerea tratamentului, pe parcursul acestuia și la o perioadă de timp după încheierea sesiunilor. Cercetătorii au analizat apoi diferitele celule imunitare din sânge și au comparat rezultatele.

,,Tratamentul a reușit inversarea procesului de îmbătrânire în două aspecte majore: telomerii de la capetele cromozomilor s-au lungit cu 20-38% în loc să se scurteze și procentul celulelor îmbătrânite a scăzut între 11 și 37%, în funcție de tipul celulei’’, a explicat profesorul Efrati.

„Trei luni de tratament HBOT au reușit să alungească telomerii la rate cu mult peste orice este disponibil în prezent prin intervenții asupra stilului de viață”, afirmă și dr. Amir Haddani, co-autor al studiului și ofițer medical principal la departamentul de medicină hiperbarică al Centrului Medical Shamir.

Back to the future. Ce credeau expertii in 1952 despre anul 2000