Un clip viral. Cum îngheață bulele de săpun. Puteți face și voi experimentul

Data: 1/02/2021 | Autor: .

În mediul științific de pe internet face furori, în aceste zile, un clip video care prezintă modul în care îngheață bulele de săpun. Clipul video a fost filmat de cercetătoarea Heather Hinam, în Winnipeg, Manitoba, Canada.

,,Este cel mai senin și mai frumos lucru pe care îl veți vedea astăzi’’, relatează LiveScience.

„Zilele reci și senine cu vânt foarte mic sunt minunate pentru înghețarea bulelor”, a scris cercetătoarea, pe Twitter, acolo unde a distribuit inițial clipul. „În această dimineață, la minus 28C, am făcut acest experiment în curtea din spate, cu camera foto, soluția cu bule și trepiedul.”

Dacă vă interesează să refaceți experimental, aveți nevoie de un amestec format din 100 ml apă caldă, 17 ml săpun de vase, 17 ml sirop de porumb și 1 lingură de zahăr.

De ce îngheaţă instant apa caldă? Efectul Mpemba, neelucidat

De ce îngheaţă instant apa caldă? Efectul Mpemba, neelucidat

Cercetătorii de la Southern Methodist University din Dallas si Nanjing University din China au lansat o nouă teorie privind Efectul Mpemba, fenomenul care face ca apa caldă să îngheţe mai repede decât cea rece. Teoria face furori în presa internaţională

Vremea din aceste zile este ideală pentru un experiment simplu şi spectaculos. Puneţi nişte apă caldă într-un pahar şi ieşiţi cu el afară. Veţi observa că apa se va transforma extrem de rapid în gheaţă, mai repede decât apa rece.

Fenomenul este cunoscut în lumea ştiinţifică drept Efectul Mpemba, după numele unui elev din Tanzania care, în 1960, s-a hotărât să documenteze ştiinţific fenomenul, împreună cu colegii săi şi profesorul de chimie de la şcoală.

Nici Erasto Mpemba şi nici ceilalţi cercetători care, de-a lungul istoriei, au încercat să explice fenomenul, nu au reuşit să vină cu o explicaţie ştiinţifică. De la Aristotel la Francis Bacon şi Rene Descartes, toţi cei care au descris fenomenul n-au găsit motivul pentru care apa caldă îngheaţă mai repede decât cea rece.

În 2012, Societatea Regală de Chimie din Marea Britanie a realizat chiar un concurs în care a primit peste 22.000 de lucrări despre Efectul Mpemba, cea mai vehiculată teorie fiind că apa caldă se evaporă mult mai repede şi, cum îşi pierde masa, îngheaţă mai repede.

Povestea celui mai mare pește. Otodus Megalodon avea până la 15 metri lungime