Un nou vaccin împotriva cancerului, testat cu succes în SUA

Data: 24/11/2020 | Autor: .

Un nou vaccin împotriva cancerului trece în faza 1 a studiilor pe om în Statele Unite după ce rezultatele promițătoare din studiile pe animale au arătat eficacitate și un profil robust de siguranță. Un nou studiu descrie vaccinul ca producând un răspuns complet la 90% dintre animale atunci când este combinat cu un al doilea medicament imunoterapic.

Poate că cea mai mare descoperire în terapia cancerului din ultimele două decenii a fost dezvoltarea de inhibitori ai punctelor de control imun. Aceste tratamente se concentrează pe blocarea mecanismelor pe care celulele canceroase le folosesc pentru a se sustrage atacului celulelor imune.

Inhibitorii PD-1 sunt o clasă relativ nouă de medicamente care permit celulelor imune ucigașe să detecteze și să distrugă mai eficient celulele canceroase.

Mai mulți anticorpi monoclonali anti-PD-1 de primă generație au fost aprobați pentru tratarea diferitelor tipuri de cancer în ultimii ani. Această nouă terapie, numită PD1-Vaxx, este concepută pentru a declanșa un răspuns mai larg al anticorpilor policlonali, cu o eficiență, sperăm, mai bună decât prima generație de inhibitori.

Un nou studiu, condus de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio, relatează despre testarea preclinică a PD1-Vaxx în combinație cu un al doilea tratament de imunoterapie. Expertul Pravin Kaumaya spune că această nouă cercetare oferă două perspective importante despre modul în care funcționează noul vaccin împotriva cancerului.

„În primul rând, PD1-Vaxx activează funcțiile atât ale celulelor B, cât și ale celulelor T pentru a promova eliminarea tumorii”, spune Kaumaya. „În al doilea rând, tratamentul vizează blocarea căilor de semnalizare care sunt cruciale pentru creșterea și întreținerea tumorii. Prin administrarea acestui vaccin în combinație cu un medicament de imunoterapie, direcționăm în mod specific sistemul imunitar către țintă, către distrugerea celulelor canceroase. ”

Terapia combinată a fost testată la animalele cu cancer de colon și a produs răspunsuri complete la 9 din 10 animale. Testele preclinice anterioare au stabilit în mod eficient un profil de siguranță robust pentru vaccin.

La începutul lunii noiembrie, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a acordat aprobarea PD1-Vaxx pentru a trece la studiile umane de fază 1 în Statele Unite.

O aprobare similară a fost acordată la începutul anului de autoritățile australiene. Viitorul studiu clinic se va concentra pe pacienții cu cancer pulmonar.

„Suntem încântați să începem testarea acestui vaccin în Statele Unite pentru a oferi o nouă speranță pacienților cu cancer pulmonar și alte tipuri de cancer”, adaugă Kaumaya.

Noua cercetare a fost publicată în revista Oncoimmunology . Videoclipul de mai jos oferă o explicație mai detaliată a modului în care funcționează noul vaccin împotriva cancerului.