Tinerețe fără bătrânețe. Experții au reușit să inverseze procesul biologic de îmbătrânire

Data: 25/11/2020 | Autor: .

Cercetătorii de la Universitatea Tel Aviv (TAU) și Centrul Medical Shamir din Israel au descoperit un tratament care promite să inverseze procesul biologic de îmbătrânire. Potrivit experților, tratamentele cu oxigen hiperbaric (HBOT) în rândul adulților sănătoși poate opri îmbătrânirea celulelor sanguine și inversa procesul de îmbătrânire.

  Studiul, prezentat de Neuroscience News, s-a concentrat pe celulele imunitare care conțin ADN obținut din sângele subiecților, descoperind o alungire cu 38% a telomerilor precum și o scădere cu 37% a prezenței celulelor îmbătrânite.

„Echipa noastră a fost implicată de mulți ani în cercetări și tratamente hiperbarice – tratamente bazate pe protocoale de expunere la oxigen de înaltă presiune în diferite concentrații în interiorul unei încăperi hiperbarice”, afirmă profesorul Shair Efrati de la Universitatea de Medicină Sackler și directorul departamentului de medicină hiperbarică de la Centrul Medical Shamir.

„În studiul actual am dorit să examinăm impactul HBOT asupra unor adulți vârstnici sănătoși și să descoperim dacă astfel de tratamente pot încetini, opri sau chiar inversa procesul normal de îmbătrânire la nivel celular”.

Speranţa de viaţă va creşte, până în 2030, la un nivel record

 

Cercetătorii au expus 35 de indivizi sănătoși cu vârsta de peste 64 de ani unor serii de 60 de sesiuni hiperbarice pe parcursul a 90 de zile.

,,Din punct de vedere biologic, celule sanguine ale adulților chiar întineresc odată cu progresarea tratamentelor. Am descoperit un protocol unic de tratamente cu oxigen într-o cameră hiperbarică, acesta putând inversa două din procesele majore asociate îmbătrânirii și bolilor: scurtarea telomerilor (regiunile protective aflate la ambele capete ale fiecărui cromozom) și acumularea de celule bătrâne în organism’’, a declarat expertul.

Cercetătorii au descoperit acest proces după ce fiecărui participant i-au fost prelevate mostre de sânge înainte de începerea tratamentului, pe parcursul acestuia și la o perioadă de timp după încheierea sesiunilor. Cercetătorii au analizat apoi diferitele celule imunitare din sânge și au comparat rezultatele.

Ce se întâmplă după moarte?! Un reportaj video tulburător

Ce se întâmplă după moarte?! Un reportaj video tulburător

,,Tratamentul a reușit inversarea procesului de îmbătrânire în două aspecte majore: telomerii de la capetele cromozomilor s-au lungit cu 20-38% în loc să se scurteze și procentul celulelor îmbătrânite a scăzut între 11 și 37%, în funcție de tipul celulei’’, a explicat profesorul Efrati.

„Trei luni de tratament HBOT au reușit să alungească telomerii la rate cu mult peste orice este disponibil în prezent prin intervenții asupra stilului de viață”, afirmă și dr. Amir Haddani, co-autor al studiului și ofițer medical principal la departamentul de medicină hiperbarică al Centrului Medical Shamir.

Back to the future. Ce credeau expertii in 1952 despre anul 2000