Misiunea Chang’e 5. China este pe cale să facă ceva foarte special pe Lună

Data: 24/11/2020 | Autor: .

Misiunile Apollo ale NASA pe Lună au fost revoluționare în mai multe moduri decât am putea enumera în acest material. Unul dintre motivele pentru care misiunile rămân atât de importante pentru oamenii de știință este că au avut ca rezultat colectarea unui întreg lot de materiale lunare. Uniunea Sovietică, deși nu a trimis niciodată astronauți pe Lună, a reușit să-și obțină propriile materiale de pe Lună folosind o sondă spațială. Acum, China va încerca același lucru.

Guvernul chinez este pregătit să lanseze misiunea Chang’e 5. În esență, o rachetă spațială va duce pe Lună un robot care va prelua probe de sol și apoi se va întoarce pe Pământ. Dacă va avea succes, misiunea va face din China  a treia țară care deține material de pe suprafața lunară.

Probele de pe suprafața lunară sunt bine păzite de NASA și alte grupuri științifice care le dețin. Doar o mică parte din rocile de pe Lună sunt expuse în muzee.

Securitatea este atît de drastică încât oamenii de știință care doresc să efectueze cercetări bazate pe probele lunare trebuie să treacă printr-un proces strict de verificare și să solicite o anumită cantitate de material și apoi să-l returneze, după ce au terminat cu el.

NASA anunță că există apă pe Lună. Un pas important pentru misiunea din 2024

De ce ne interesează solul de pe Lună?

Oamenii se pregătesc de noi misiuni spațiale, iar Luna este văzută ca locul ideal pentru plasarea viitoarelor baze semipermanente, în drum spre Marte.

Statele Unite, Rusia și China și-au programat misiuni către Planeta Roșie, cu sonde și rover-uri care deschid calea pentru eventuale misiuni cu echipaj care ar urma să fie lansate în 2030.

China și-a revendicat deja unele recorduri pe parcurs, fiind prima țară care a realizat cu succes o aterizare pe partea întunecată a Lunii.

Această misiune a fost considerată un succes imens și a dus și la câteva descoperiri interesante. China speră că Chang’e 5 va extinde cercetările despre condițiile de pe Lună.

,,Analiza solului de pe Lună, a condițiilor de acolo, este decisivă în planurile privind construcția bazelor lunare. Chinezii fac acest pas cu gândul că vor putea, în următorii 20 de ani, să construiască o bază pe Lună de pe care să trimită, mai departe, misiuni către Marte și alte planete”, explică experții.

Misiunea Artemis

NASA pregătește o nouă misiune pe Lună, urmând să trimită o rachetă către polul sud al satelitului natural al Pământului în 2024. Astronauții care vor ajunge pe Lună în 2024 vor face acest lucru la bordul unui lander privat – unul construit de SpaceX, Dynetics sau Blue Origin condusă de Jeff Bezos.

NASA a botezat noul program lunar după zeița greacă Artemis, sora geamănă a zeului Apollo. În 2024 ar urma să ajungă pe Lună primul echipaj, format dintr-un bărbat și o femeie.

Artemis 2024. NASA pregătește o nouă misiune pe Lună

Au descoperit astronauții NASA un OZN pe Lună?

GadgetReport.ro relata, zilele trecute, că NASA a întrerupt misiunile pe Lună într-un mod brusc și fără nicio explicație oficială. Care este motivul? Au descoperit pe Lună ceva ieșit din comun, care i-a determinat să renunțe la misiunile spațiale? Discovery News a lansat o teorie cu adevărat ieșită din comun. Astronautii din misiunea spatiala Apollo 16 ar fi descoperit, pe Luna, in cadrul misiunii din 23 aprilie 1972, o posibila epava a unei nave extraterestre.

Grupul, al carui purtator de cuvant este astrobiologul si fizicianul Paul Davies, cere publicarea celor aproape 1 milion de fotografii care au fost realizate in cadrul misiunii Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO).

Cum s-a format Luna. Misterul protoplanetei Theia

Potrivit acestora, in momentul celei de-a treia calatorii, pe 23 aprilie 1972, astronautii John Young si Duke Charles  ar fi vazut o „epava a unei nave” extraterestre pe suprafata Lunii.

Expertii Transception au declarat ca singurele imagini facute publice pot indica structuri omenesti sau extraterestre, un fel de ” casa de stanca”.

Pentru a se elucida misterul este nevoie ca toate imaginile realizate pe Luna sa fie date publicitatii, sustin acesta.

“Daca ascultati transmisia audio, astronautii ar trebui sa primeasca un premiu Oscar din partea Academiei de film, pentru actiunea de la locul epavei, daca teoriile conspiratiilor se adeveresc”, a declarat fizicianul Paul Davies. Astronautii ar fi spus: „Uita-te, la marimea acestei stanci!”.