Cum s-a format Luna. Misterul protoplanetei Theia

Data: 16/07/2020 | Autor: .

Determinarea vârstei Lunii, singurul satelit natural al Pământului, este un puzzle pe care mulți oameni de știință au încercat să-l rezolve de-a lungul anilor. Informația ne va putea ajuta să aflăm date relevante despre planeta noastră, despre modul în care a evoluat viața pe Pământ.

Cercetătorii de la Centrul aerospațial german  au dezvoltat un nou model matematic care sugerează că Luna este cu aproximativ 85 de milioane de ani mai tânără decât se credea anterior.

Cercetarea, care a fost publicată în Science Advances , sugerează că Luna a fost creată, în forma în care o vedem astăzi, când Pământul a fost lovit de un alt corp ceresc, probabil un asteroid uriaș.

Materia rezultată în urma impactului a ajuns în spațiu și s-a coagulat în forma actuală a Lunii.

,,Istoria Lunii a început când o „protoplanetă”, de mărimea lui Marte, s-a ciocnit cu Pământul. Formarea sa, oceanul său de magmă masivă și răcirea ulterioară au fost estimate să fi început cu aproximativ 4.51 miliarde de ani în urmă. Acest nou calcul sugerează că Luna are doar 4.425 miliarde de ani’’, arată rezultatele studiului.

Misiune spațială. NASA vrea să construiască un telescop pe Lună

Altfel spus, o mare parte a Lunii este alcătuită dintr-un material pământesc amestecat cu resturi din obiectul care s-a prăbușit pe planeta noastră, creând un fel de hibrid între cele două planete.

„Evenimentul a avut loc la aproximativ 140 de milioane de ani după nașterea sistemului solar, în urmă cu 4.567 miliarde de ani”, a declarat Maxime Maurice, autorul principal al cercetării.

Cercetătorii sugerează că Theia – numele dat protoplanetei care a lovit Pământul, a produs o coliziune atât de violentă încât a dus la dispariția acesteia.

Teoria extratereștrilor antici, spulberată. De ce a fost imposibil să fie falsificată aterizarea pe Lună

„În primele zile ale Sistemului Solar, ar fi existat multe corpuri de acest fel”, scriu cercetătorii. „Unele au fost expulzate din Sistemul Solar, în timp ce altele au fost distruse de coliziuni cu alte corpuri cerești.  Theia a lovit Pământul și a provocat expulzarea unei cantități atât de mari de material din mantaua planetei încât Luna a putut să se formeze din ea. În timpul acestui impact violent, s-a format un ocean de magmă adânc de câteva mii de kilometri, de rocă fierbinte, topită. ”