Studiu științific. Îmbătrânirea sănătoasă, asociată cu nivelul de fier din sânge

Data: 21/07/2020 | Autor: .

Un amplu studiu genetic a descoperit o corelație foarte interesantă între nivelul fierului din sânge și probabilitatea de a avea o viață mai lungă și mai sănătoasă. Cercetările sugerează că nivelurile anormale de fier din sânge pot fi, în mod fundamental, asociate multor boli precum Alzheimer.

Fierul este esențial pentru funcționarea sănătoasă a corpului uman. Cu toate acestea, prea mult fier sau prea puțin poate duce rapid la degradarea stării de sănătate.

Metabolizarea fierului la nivel celular este în general reglată de o serie de gene. Mutațiile acestor gene pot duce la tulburări ale metabolismului, cum ar fi hemocromatoza, în care organismul suferă  de o supraabundență a fierului.

Un nou studiu, de la Universitatea din Edinburgh și Institutul Max Planck pentru Biologie a Îmbătrânirii din Germania, publicat în revista Nature Communications, și-a propus inițial să investigheze care sunt genele care pot fi asociate cu o viață lungă și sănătoasă.

Au fost analizate trei seturi de date publice genomice, care cuprind peste un milion de subiecți.

Misterul satului cu cei mai mulţi locuitori de peste 100 de ani

Experții au constatat că zece regiuni genomice au o corelație directă cu durata de viață mai lungă, starea de sănătate și longevitatea.

Ipoteza generată de cercetare este că metabolizarea anormală a fierului din sânge poate duce la o serie de boli legate de vârstă, precum Alzheimer.

Metabolizarea neregulată a fierului, identificată în studiu, nu este suficientă pentru a provoca probleme acute cum ar fi hemochromatoza, dar, în schimb, are ca rezultat acumulări de fier pe termen lung,  fapt care determină probleme de sănătate pe măsură ce înaintăm în vârstă.

„Aceste descoperiri sugerează că nivelurile ridicate de fier în sânge ne reduc anii sănătoși de viață, iar menținerea acestor niveluri sub control ar putea preveni problemele de sănătate legată de vârstă”, spune Paul Timmers, cercetător la Universitatea din Edinburgh.

A fost descoperit elixirul tinereţii? Vom trăi cu 35 ani mai mult!

„Speculăm că descoperirile noastre privind metabolismul fierului ar putea de asemenea să explice de ce un nivel foarte ridicat de carne roșie, bogată în fier, în dietă a fost legat de afecțiuni legate de vârstă, cum ar fi bolile de inimă.”

Studiile clinice caută să identifice dacă scăderea nivelului de fier al creierului poate încetini sau preveni declinul cognitiv.

Cercetătorul Joris Deelan, de la Institutul Max Planck, sugerează că este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a decripta modul în care aceste regiuni genomice specifice influențează îmbătrânirea.

Legătura dintre somn și anxietate, dovedită științific. De ce trebuie să dormim suficient

„Scopul nostru final este de a descoperi modul în care îmbătrânirea este asociată cu diverse gene și de a găsi modalități de a crește sănătatea bătrânilor”, spune Deelan.