Utilizarea smartphone-urilor poate schimba creierul. Un studiu alarmant

Data: 5/07/2022 | Autor: .

Utilizarea smartphone-urilor poate schimba creierul, în sensul reducerii substanțiale a capacității de memorare, iar pentru copii poate aduce probleme majore, precum Parkinson și Alzheimer! O spun cercetătorii citați de The Guardian.

Un studiu ABCD, care urmărește peste 10.000 de copii americani până la vârsta adultă, a descoperit că există o relație între utilizarea tehnologiei și subțierea cortexului.  „Copiii mici care folosesc mai multă tehnologie aveau un cortex mai subțire, ceea ce se presupune că se întâmplă la o vârstă mai înaintată.”, arată rezultatele studiului.

Subțierea corticală este o parte normală a creșterii și apoi a îmbătrânirii, iar la vârste mult mai înaintate poate fi asociată cu boli degenerative precum Parkinson și Alzheimer, precum și cu migrene.

Potrivit cercetătorilor, efectele folosirii smartphone-urilor se văd și la cei în vârstă, iar principalul efect îl reprezintă scăderea memoriei.

Profesorul Oliver Hardt, care studiază neurobiologia memoriei și a uitării la Universitatea McGill din Montreal, afirmă că oamenii încep să nu mai rețină atât de multe informații ca în trecut.

„Odată ce nu vă mai folosiți memoria, aceasta se va înrăutăți, ceea ce vă face să vă folosiți și mai mult dispozitivele”, spune el. „Le folosim pentru orice. Dacă intri pe un site web pentru o rețetă, apeși un buton și acesta îți trimite lista de ingrediente pe smartphone. Este foarte comod, dar comoditatea are un preț. Este bine să faci anumite lucruri în minte.”

Digitillnesses-gadgetreport.ro_

„Putem prezice că utilizarea îndelungată a GPS-ului, de exemplu, va reduce probabil densitatea materiei cenușii din hipocampus. Reducerea densității materiei cenușii în această zonă a creierului merge mână în mână cu o varietate de simptome, cum ar fi riscul crescut de depresie și alte psihopatologii, dar și cu anumite forme de demență. Sistemele de navigație bazate pe GPS nu necesită să vă formați o hartă geografică complexă. În schimb, acestea vă spun doar orientări, cum ar fi „Faceți stânga la următorul semafor”.

Dependența de smartphone. Tu de câte ori îți verifici telefonul?

„Creierul nostru nu poate fi multitasker. Noi credem că putem. Dar orice moment în care multitasking-ul pare să aibă succes, este pentru că una dintre aceste sarcini nu era solicitantă din punct de vedere cognitiv, cum ar fi că poți împături rufe și asculta radioul. Dacă ești atent la telefon, nu ești atent la nimic altceva. Aceasta ar putea părea o observație de aruncat, dar este de fapt profundă. Pentru că vă veți aminti doar lucrurile la care acordați atenție. Dacă nu ești atent, literalmente nu vei avea o amintire pe care să ți-o amintești.”, a declarat Catherine Price, scriitoare științifică și autoare a cărții How to Break Up With Your Phone.

Nomofobia. Boala ascunsă dată de telefoanele mobile