Vacile sunt de vină! Nivelul de metan din atmosferă a atins un nivel record

Data: 13/12/2016 | Autor: .

Vacile sunt de vină! Nivelul de metan din atmosferă a atins un nivel record

Concentraţia de metan din atmosferă a crescut spectaculos în ultimii doi ani, iar efectele asupra încălzirii globale pot fi dezastruoase, avertizează experţii climatologi, citaţi de Washington Post.

Potrivit unui studiu dat publicităţii în aceste zile de o echipă internaţională de cercetători, publicat în Environmental Research Letters şi citat de GadgetReport.ro, concentraţia de metan din atmosferă a crescut de la 5 părţi/miliard în anul 2000 la 9,9 părţi/miliard în 2015.

incalzirea-globala„Prezenţa metanului în atmosferă a fost staţionară până între 2000 şi 2006. Din 2007, a început să crească, însă în ultimii doi ani, a explodat”, a declarat Rob Jackson, cercetător la Universitatea Stanford.

Evoluţia concentraţiei de metan din atmosferă este pusă de experţi pe seama arderii combustibililor fosili dar şi, tot mai mult, pe efectele creşterii animalelor. Cercetătorii spun că, de exemplu, o vacă produce metan cât un automobil 4×4.

Un calcul anterior arăta că 200 de vaci emit anual o cantitate de metan echivalenta cu dioxidul de carbon degajat de o masina care a consumat 21.400 de litri de benzina.

Reprezentanţii Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite au ajuns la concluzia că aceste animale emană 18% dintre gazele cu efect de seră. Mai concret, aceştia susţin că o rumegătoare emite patru tone de gaz metan în fiecare an, faţă de cele “doar” 2,7 tone produse de un automobil.

Datele U.S. Food and Agriculture Organization arătau, anterior, că nivelul de metan produs de agricultură va creşte cu 60% până în 2030. În prezent, la nivel mondial, există peste 1,5 miliarde de vaci.

Potrivit raportului, creşterea animalelor a ajuns, astfel, să producă mai multă poluare decât arderea de combustibil de către maşini.

poluare

În ultima sută de ani, prezenţa metanului în atmosferă a crescut de peste 28 de ori, iar în ultimii 30 de ani s-a accentuat, de la 700 de părţi/miliard în 1980, la 1840 părţi/miliard în prezent. Urmare a poluării, temperatura medie globală a crescut cu 1,5-2 grade Celsius, iar efectele s-au văzut deja în vremea extremă din ultimii ani.

„Datele arată că asistăm la o accentuare a creşterii emisiilor de gaze cu efect de seră, iar aceasta este o veste extrem de proastă. Mergem către o direcţie proastă”, a declarat Marielle Saunois, cercetător la Laboratorul de Ştiinţă a Climei şi Mediului din Franţa, coautor al studiului.