A apărut lenjeria de pat inteligentă! Ne ajută să adormim mai repede

Data: 26/07/2022 | Autor: .

lenjeria de pat inteligentă

Cercetătorii de la Universitatea Texas din Austin au dezvoltat un sistem inovativ de saltele și perne capabile să îi facă pe oameni să adoarmă mai repede. Pe baza unor senzori speciali, lenjeria de pat se încălzește sau răcește în așa fel încât să adormi mai repede!

Potrivit experților, citați de DailyMail, senzația de somnolență este declanșată în parte de fluxul și refluxul temperaturii corpului nostru.

Noaptea, temperatura corpului nostru scade în mod natural ca parte a unui ritm de 24 de ore, ceea ce ne spune că este timpul să mergem la culcare.

„Prin lenjeria de pat inteligentă, noi facilităm disponibilitatea de a adormi prin manipularea senzorilor sensibili la temperatura internă a corpului pentru a regla pentru scurt timp termostatul corpului, astfel încât acesta să creadă că temperatura este mai ridicată decât este în realitate”, a declarat Shahab Haghayegh, cercetător la Harvard Medical, care a contribuit la dezvoltarea saltelei în timp ce era la UT Austin.

Salteaua răcește zonele centrale ale corpului până la 25C, în timp ce încălzește gâtul, mâinile și picioarele până la 33C.

Acest lucru crește fluxul sanguin pentru a disipa căldura corpului, păcălindu-vă să vă simțiți somnoros. Pentru a testa sistemul, cercetătorii au recrutat 11 participanți, cărora li s-a cerut să se culce cu două ore mai devreme decât de obicei.

În timpul testelor, cercetătorii au arătat că lenjeria de pat inteligentă i-a ajutat pe participanți să adoarmă cu aproximativ 58% mai repede decât în mod normal.

În unele nopți, șase dintre participanți au folosit salteaua pe bază de aer și cinci salteaua pe bază de apă, în timp ce în alte nopți au folosit o saltea de bază. Rezultatele au arătat că sistemul cu temperatură controlată i-a ajutat pe participanți să adoarmă cu aproximativ 58% mai repede – fără a exista o diferență semnificativă între salteaua cu apă și cea cu aer.

Din păcate, rămâne neclar cât ar putea costa lenjeria de pat inteligentă sau când ar putea deveni disponibil, deși cercetătorii au acum un brevet pentru această tehnologie.

Probleme cu somnul? Experții, despre cum să dormi sănătos

Legătura dintre somn și anxietate, dovedită științific. De ce trebuie să dormim suficient