”Anomalia Atlanticului de Sud”. Fenomenul care ne poate lăsa fără sateliți, GSM și internet

Data: 24/01/2022 | Autor: .

”Anomalia Atlanticului de Sud”. Fenomenul care ne poate lăsa fără sateliți, GSM și internet

Cercetătorii de la NASA trag un semnal de alarmă privind un fenomen magnetic care ne poate lăsa fără sateliți, GSM și internet. Botezat ”Anomalia Atlanticului de Sud”, fenomenul este primul efect al inversării polilor magnetici ai Pământului.

Astronomy relatează că inversarea polilor magnetici este un fenomen ce a devenit realitate! NASA afirmă că polul magnetic de nord s-a deplasat cu peste 50 de kilometri pe an.

Deja, un câmp magnetic slab este observat în Oceanul Atlantic de Sud, cunoscut sub numele de ”anomalia Atlanticului de Sud”, care afectează în prezent sateliții și acest fapt ar putea fi un indiciu la ce s-ar putea întâmpla în curând.

,,Inversarea polilor magnetici ar duce la distrugerea tuturor electronicelor, inclusiv a electrocasnicelor, a sateliților, dispozitivelor wireless și a rețelelor electrice’’, afirmă experții.

Câmpul geomagnetic este produs de mişcarea curenţilor de convecţie din nucleul exterior al Pământului şi are orientarea nord-sud. Din motive incomplet cunoscute, dar care au legătură cu dinamica interioară a planetei, câmpul geomagnetic trece printr-o perioadă în care slăbeşte din intensitate. Din această cauză, nordul magnetic se deplasează.

Există extratereștrii? NASA anunță o nouă eră a astronomiei

Ultima dată s-a întâmplat acum 780.000 de ani

Câmpul magnetic al Pământului este generat de convecția fierului topit din miezul Pământului, la aproximativ 2900 de kilometri sub picioarele noastre. Acest lichid supraîncălzit generează curenți electrici, care la rândul lor, produc câmpuri electromagnetice.

Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru pe Pământ a fost acum 780.000 de ani.

,,În timpul inversării polilor magnetici, polii de nord și de sud (a nu se confunda cu polii geografici) își schimbă locurile. În timp ce asta ar putea însemna o mare problemă, totuși inversările polilor magnetici sunt comune în istoria geologică a Pământului’’ afirmă NASA.

Potrivit cercetătorilor, polii magnetici ai planetei noastre s-au inversat de 183 de ori, în ultimii 83 de milioane de ani și de cel puțin de câteva sute de ori în ultimii 160 de milioane de ani.

Ei spun că effectul direct al inversării câmpurilor magnetice ale Pământului asupra omenirii ar putea fi ușor, dar nu și pentru tehnologie. Asta în condițiile în care folosim sateliți pentru navigații, comunicații, monitorizarea mediului, prognoză meteo, televiziune etc.

Fără protecția unui câmp magnetic, acești sateliți ar putea fi serios perturbați de vântul solar sau de razele cosmice, care se ciocnesc de circuitele electronice ale acestora.

Unde se află polii magnetici ai Pământului

În luna februarie 2019 nordul magnetic se afla la coordonatele 86,54 N, 170,88 E, în Oceanul Arctic. Similar, nici sudul magnetic nu este aliniat sudului geografic, fiind plasat în februarie 2019 la coordonatele 64,13 S, 136,02 E, în largul coastelor Antarcticii.

Oamenii de ştiinţă publică o nouă versiune a World Magnetic Model la fiecare cinci ani. În februarie 2019 a fost însă necesară publicarea poziţiei nordului magnetic pentru că acesta s-a deplasat prea mult şi era nevoie de o recalibrare a aparatelor GPS.

Noul model prezintă nordul magnetic la est de meridianul 0. Conform unui material publicat de revista Newsweek, meridianul 0 a fost depăşit spre est în septembrie 2019. Meridianul 0, denumit şi meridianul Greenwich, a fost fixat ca sistem de referinţă pentru longitudinea de 0 grade, 0 minute şi 0 secunde în 1884 şi străbate Observatorul Regal din Greenwich, Anglia.

NASA, misiune neobișnuită! A trimis 128 de calamari în spațiu