Armaggedon devine realitate! NASA a lansat o rachetă către asteroidul Dimorphos

Data: 25/11/2021 | Autor: .

Armaggedon devine realitate! NASA a lansat o rachetă către asteroidul Dimorphos

Pentru prima oară în istorie, oamenii încearcă să schimbe traiectoria unui obiect ceresc în spațiu, iar misiunea de acum este un test pentru viitorul îndepărtat când ar fi posibil ca un asteroid mare să lovească Terra. NASA a lansat o rachetă Falcon 9 a SpaceX către un asteroid, Dimorphos, aflat la peste 10 milioane km de Terra.

Sonda DART va ajunge la asteroidul Dimorphos în septembrie 2022 și ar trebui să-l izbească cu o viteză de 24.000 km/h pentru a-i modifica extrem de puțin traiectoria.

Misiunea se numește Double Asteroid Redirection (DART) și este un fel de misiune „kamikaze”, fiindcă sonda lansată acum, care cântărește aproximativ 670 kg, nu are, precum alte sonde spațiale, super – instrumente științifice la bord, ci are doar instrumente de navigație și, foarte important, o cameră video.

Asteroidul nu reprezintă un pericol

Ciocnirea nu va distruge asteroidul, ci planul este ca în urma impactului viteza corpului ceresc să se modifice cu o fracțiune de milimetru/secundă, iar dacă misiunea a reușit sau nu se va constata după observații făcute de la sol, cu telescoapele.

„Astronomii vor putea compara observațiile de la mai multe telescoape de pe Terra înainte și după impact pentru a vedea cât de mult s-a modificat orbita lui Dimorphos”, a declarat Tom Statler, cercetător NASA în cadrul programului DART.

Dimorphos, asteroidul pe care ar trebui să-l intercepteze, nu constituie niciun pericol pentru Terra, ci va servi doar ca obiect ceresc de test pentru această misiune.

Asteroidul are 163 de metri lățime și scopul misiunii este de a vedea dacă după ce este lovit își va schimba în vreun fel viteza și traiectoria și dacă da, în ce mod.
Cei de la NASA au făcut o comparație: asteroidul Dimorphos este ca un teren de fotbal american plin cu pietre, iar sonda care îl lovește este mică în comparație cu el, cam cât o mașină Smart. Inginerii de la NASA au spus că NU există niciun pericol pentru Terra din partea acestei misiuni și asteroidul nu are cum să se dezintegreze de la lovitură.

DART se va lovi de Dimorphos cu o viteză de aproape 24.000 de kilometri pe oră

Impactul va modifica viteza lui Dimorphos pe orbita în jurul asteroidului Didymos cu 1%, ceea ce nu pare mult, dar va modifica perioada de orbitare cu câteva minute. Această modificare va putea fi observată și măsurată cu telescoapele de pe Terra.

Obiectele din apropierea Pământului sunt asteroizi și comete care trec la mai puțin de 48 de milioane de kilometri de Terra (30 de milioane de mile). Detectarea acestor obiecte, care ar putea constitui un pericol major pentru Pământ, este una din principalele misiuni ale NASA și a altor agenții spațiale din lume.

Dimorphos orbitează în jurul unui asteroid mult mai mare, Didymos, care are 790 de metri diametru. Cei doi alcătuiesc un sistem binar și un astfel de sistem este ideal pentru genul acesta de test fiindcă impactul ar trebui să schimbe orbita lui Dimorphos în jurul lui Didymos cu 1%, suficient cât totul să fie detectat cu aparatele de observație de pe Terra.

Pericolul 4660 Nereus! Un asteroid de dimensiunea Turnului Eiffel va ajunge în apropierea Terrei

 

Datele culese de misiunile DART și Hera vor contribui la strategiile de apărare planetară, ajutând la a înțelege ce tip de forță este necesară pentru a modifica orbita unui asteroid din apropierea Pământului, care ar putea lovi planeta noastră în viitor.

Un asteroid este desemnat ca „potențial periculos” atunci când orbita sa se intersectează cu cea a Pământului la o distanță de cel mult 7,5 milioane de km și are un diametru mai mare de 140 de metri, conform Centrului pentru Studierea Obiectelor din Apropierea Pământului (CNEOS) al NASA.

Cea mai mare amenințare cunoscută în prezent este un alt asteroid numit (410777) 2009 FD, care are o șansă din 714, adică mai puțin de 0,2%, de a lovi Pământul în 2185, potrivit NASA.

Misterul din craterul Aitken de pe Lună. OZN sau asteroid? Ce spun experții