Bacteria Conan. O dovadă incredibilă că pe Marte există viaţă

Data: 2/11/2022 | Autor: .

Bacteria Conan. O dovadă incredibilă că pe Marte există viaţă

Ar putea exista bacterii vii adăpostite adânc sub suprafața înghețată și deshidratată a planetei Marte? Potrivit unei echipe de experți, această teorie are toate şansele să fie confirmată, iar răspunsul afirmativ este legat de ,,Bacteria Conan’’

Microbii ar fi putut supraviețui nestingheriți încă de pe vremea când dinozaurii umblau pe Pământ, spun oamenii de știință într-un studiu fascinant publicat recent în revista Astrobiology.

Există un tip de bacterie care este atât de dură și de rezistentă încât a fost supranumită „Bacteria Conan”.

Numele său real este Deinococcus radiodurans , iar acest microb impenetrabil este rezistent la frig și căldură extreme, acid, deshidratare, condiții de vid și radiații.

De fapt, poate rezista la doze enorme de radiații fără să moară; această abilitate este cea care a fost relevantă pentru cercetarea recent publicată.

Autorii acestui studiu au descoperit dovezi că această cea mai rezistentă dintre toate formele de viață microbiană ar fi putut supraviețui pe Marte dacă ar fi evoluat acolo în loc să evolueze aici, în ciuda faptului că Marte este bombardată continuu cu radiații cosmice toxice și mortale .

Biologii cred că microbii care au evoluat pe Marte cu miliarde de ani în urmă ar semăna izbitor de mult cu cei care se găsesc astăzi pe Pământ. Așadar, descoperirea faptului că bacteria Conan ar fi putut supraviețui în condiții asemănătoare cu cele de pe Marte sugerează că bacteriile originare de pe Marte ar fi putut dezvolta capacitatea de a face același lucru.

Bacteria Conan: Există viață pe Marte?

D. radiodurans (affectionately known as "Conan the Bacterium") is particularly well-suited to surviving Mars' harsh environment. (Michael Daly/USU)

Dacă viața a evoluat pe Marte, acest lucru s-ar fi întâmplat cu mai mult de două miliarde de ani în urmă, când planeta avea o atmosferă, temperaturi mai blânde și apă lichidă.

Pentru a supraviețui până în prezent, bacteriile marțiene ar fi trebuit să se adapteze la o planetă complet înghețată , unde temperaturile medii sunt de -63 grade Celsius la latitudini medii. Și mai distructive sunt razele ultraviolete mortale, razele gamma și protonii de mare energie, generate de energia solară, care inundă în mod constant suprafața marțiană.

Orice floră sau faună care a existat pe suprafața marțiană în trecutul îndepărtat ar fi dispărut de mult timp. Cu toate acestea, formele de viață microbiană sunt extraordinar de rezistente și flexibile. Pe Pământ, există bacterii care pot supraviețui unora dintre cele mai dure condiții imaginabile, iar dacă microbii au evoluat pe Marte, este posibil ca aceștia să fi împărtășit această caracteristică.

Dar ar fi putut supraviețui coborârii lui Marte în starea sa radioactivă actuală? Aceasta este întrebarea la care au vrut să răspundă oamenii de știință implicați în noul studiu.

A sample of D. radiodurans, the bacteria that could possibly live on Mars, growing on a nutrient agar plate. The red color is due to carotenoid pigment. (Michael Daly / USU)

Condusă de Michael Daly, profesor de patologie la Uniformed Services University (USU) of the Health Sciences din Maryland, echipa de cercetători biologi a selectat mai mulți dintre cei mai rezistenți și mai adaptabili microbi și ciuperci din lume pentru a fi supuși unor condiții care să le imite pe cele pe care astfel de forme de viață le-ar întâlni dacă ar fi transportate pe Marte.

Aceste ” extremofile” sunt capabile să trăiască în medii terestre care sunt complet neospitaliere pentru toate celelalte organisme, supraviețuind expunerii la căldură sau frig extrem, la substanțe și gaze toxice și la alte substanțe sau condiții cunoscute pentru a distruge celulele vii.

În condiții de laborator atent controlate, toate aceste organisme au fost supuse unor doze puternice și continue de lumină ultravioletă, raze gamma și protoni de înaltă energie, pentru a vedea cum ar putea face față unei astfel de expuneri.

După ce această fază a experimentului a fost finalizată, oamenii de știință au prelevat mostre din organisme pentru a testa prezența antioxidanților de mangan. Aceasta este o substanță biochimică care se formează în microbi după ce aceștia au fost expuși la radiații.

Formarea antioxidanților de mangan este un mecanism de apărare celulară, iar cu cât un microb poate sintetiza mai multe dintre aceste molecule protectoare, cu atât va fi mai rezistent la efectele nocive ale radiațiilor intense.

Un obiect necunoscut s-a agățat de robotul trimis de NASA pe Marte

În ciuda durabilității și rezistenței lor, majoritatea extremofilelor utilizate în cadrul experimentului nu au produs nici pe departe suficienți antioxidanți de mangan pentru a supraviețui unui atac radioactiv de tip marțian. Cu toate acestea, a existat unul care a reușit: Bacteria Conan (Deinocococcus radiodurans pentru oamenii de știință).

Această moleculă rezistentă a fost capabilă să absoarbă de 28.000 de ori cantitatea de radiații care ar ucide un om, iar această capacitate de protecție ar fi suficientă pentru a o face viabilă pe Marte, chiar și așa cum este în prezent.

Pentru a adăuga un plus de realism experimentului, bacteria a fost înghețată și uscată, punând-o în starea de suspendare în care ar trebui să intre dacă ar vrea să rămână în viață pe Marte.

În mod remarcabil, experimentele pe D. radiodurans au arătat că acest microb indestructibil ar fi putut supraviețui pe Marte pentru o perioadă de până la 280 de milioane de ani, dacă ar fi săpat suficient de mult sub suprafață – 10 metri sub suprafață, mai exact – pentru a-și limita expunerea la radiații la o doză controlabilă.

Dacă ar fi fost îngropat la doar 10 centimetri sub suprafață, ar fi putut supraviețui încă 1,5 milioane de ani, în ciuda faptului că ar fi fost lovit în mod regulat de cantități masive de radiații cosmice.

Chiar și la o adâncime de 10 metri (33 de picioare), radiațiile care lovesc Marte ar pătrunde suficient de departe în sol cu o intensitate suficientă pentru a ucide alte tipuri de bacterii. Dar se pare că D. radiodurans ar putea rezista în stare de animație suspendată , și astfel ar avea posibilitatea de a fi reanimată dacă condițiile ar fi potrivite.

Dacă viața ar evolua vreodată pe Marte, experții cred că cele mai simple forme de viață microbiană ar împărtăși aproape sigur majoritatea caracteristicilor afișate de formele de viață microbiană de pe Pământ. Aceasta ar include capacitatea de a supraviețui în condiții excepțional de dure, presupunând că presiunile evolutive au cerut acest lucru – așa cum ar fi pe Marte.

Oamenii vor ateriza mai întâi pe Venus, nu pe Marte! Care este motivul

Vor găsi viitoarele misiuni pe Marte dovezi de viață?

Deși se pare că bacteriile marțiene ar fi putut supraviețui mult timp sub suprafața planetei, există unele semne de întrebare cu privire la faptul dacă acestea ar fi rezistat până în prezent.

Ultima apă lichidă care a existat pe Marte a secat în urmă cu peste două miliarde de ani, ceea ce înseamnă că orice bacterie care a evoluat acolo ar fi trebuit să se retragă în subteran cu atât de mult timp în urmă.

Fără apă care să le susțină, acestea ar fi rămas într-o stare uscată sau deshidratată, iar după aproximativ 280 de milioane de ani (pe baza exemplului Deinococcus radiodurans), se presupune că toate ar fi murit.

Dar Michael Daly susține că acest lucru nu ar fi împins neapărat toate bacteriile antice spre dispariție.

NASA a descoperit două turnuri extraterestre pe Marte! Imagini video

Dacă această teorie este corectă, craterele cu o vechime mai mică de 280 de milioane de ani ar fi cel mai probabil să aibă bacterii vii îngropate în sol sub ele.

În cazul craterelor mai vechi, ar fi trecut prea mult timp de la evenimentul de topire pentru ca orice bacterie născută în timpul evenimentului să supraviețuiască, indiferent cât de departe s-ar fi retras sub suprafața uscată și înghețată a planetei.

Din fericire, există o mulțime de cratere pe Marte care pot avea potențial.

Acum că cercetările au arătat că acestea ar putea fi locații de primă mână pentru a săpa în sol în căutarea microbilor, viitoarele misiuni ale NASA, Agenției Spațiale Europene sau ale Administrației Naționale Spațiale Chineze ar putea decide să vizeze aceste locații.

Dacă o vor face, ar putea fi doar o chestiune de timp până când una dintre aceste organizații va anunța că a găsit dovada că există viață pe Marte și că aceasta se află încă acolo chiar acum.

Există apă pe Marte! O descoperire uriașă făcută de ExoMars Trace Gas Orbiter