Batrachopus grandis, strămoșul crocodilului, mergea pe două picioare

Data: 12/06/2020 | Autor: .

Un set neobișnuit de amprente fosilizate a fost descoperit în Coreea de Sud. Potrivit paleontologilor, acestea arată foarte mult ca niște urme de crocodil, cu excepția unei diferențe majore – pasul este cel al unui animal bipedal. Acest lucru a condus oamenii de știință la concluzia că acest strămoș al crocodililor, Batrachopus grandis, mergea pe două picioare.

Descoperirea, publicată în revista Scientific Reports,  a fost făcută în provincia Jinju din Coreea de Sud, într-un strat de piatră care datează de acum 110 – 120 de milioane de ani.

Acolo, cercetătorii au descoperit o serie de amprente, fiecare măsurând între 18 și 24 cm (7 și 9,4 in) lungime.  La prima vedere seamănă cu picioarele de crocodil, cu urme clare de călcâie și solzi. Cercetătorii au rămas uimiți de faptul că nu au găsit amprente „manuale” alături de ele.

La o cercetare mai atentă, cercetătorii au observat alte câteva aspecte ciudate care indicau că aceste urme nu erau realizate de niciun fel de crocodil pe care îl știm astăzi.

,,Crocodilii obișnuiți merg cu o poziție ghemuită și creează amprente largi”, spune Kyung Soo Kim, autorul principal al studiului. „Amprentele găsite sugerează o deplasare foarte strânsă.Combinate cu lipsa vreunui semn de tracțiune a cozii, a devenit clar că aceste creaturi se mișcau bipedal.’’

Echipa a numit noua creatură Batrachopus grandis. Grandis se referă la faptul că acest nou animal este de șase sau șapte ori mai mare decât Batrachopus, strămoșii cunoscuți până acum ai crocodililor.

Judecând după mărimea amprentelor, cercetătorii au ajuns la concluzia că animalul ar fi avut picioare cam la fel de înalte ca picioarele umane adulte. De la nas la coadă ar fi măsurat aproximativ 3 până la 4 m lungime.

Sursa: Universitatea din Queensland