Cât de nociv este zahărul? Un nou studiu relevă un fapt periculos

Este bine știut faptul că consumul de alimente și băuturi bogate în zahăr nu este foarte bun pentru sănătate. Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au descoperit că excesul de zahăr poate închide circuitele neuronale cruciale legate de reglarea sațietății, fapt care ne face să ne dorim să mâncăm și mai mult.

Pentru a demonstra acest lucru, cercetătorii au crescut muște de fructe cu un marker genetic în neuronii care produc dopamină, acest lucru permițându-le să observe cum reacționează la aportul de zahăr.

Hrănirea insectelor a inclus o dietă cu conținut ridicat de zahăr. Atunci când neuronii dopaminergici au fost activați în acest fel, cercetătorii au observat că muștele au mâncat echivalentul unui biscuite.

Între timp, muștele de fructe care nu au beneficiat de activarea neuronului au continuat să mănânce ore întregi, datorită rolului zahărului în a suprima senzația de sațietate.

Dovedit științific: Mirosul ne poate influența greutatea, acumularea de grăsimi în organism

,,La o dietă cu conținut ridicat de zahăr, neuronii dopaminergici ai muștelor de fructe sunt mai puțin activi, deoarece aportul ridicat de zahăr scade intensitatea semnalului de dulceață care vine din gură”, spune Monica Dus, autorul studiului, într-un material publicat în revista eLife.

Dovedit științific.De ce să mănânci doar covrigi proaspeţi

„Animalele folosesc acest feedback de la dopamină similar cu cel al oamenilor. În dieta cu conținut ridicat de zahăr, acest proces este rupt – au o activare mai mică a neuronilor dopaminici și astfel ajung să mănânce mai mult decât au nevoie, ceea ce în timp îi face să crească în greutate „, a mai spus cercetătorul.

Ce efecte are cafeaua şi în ce cantitate poate fi mortală

Oamenii de știință văd în acest studiu dovada că excesul de zahăr este un factor declanșator al consumului în exces de alimente. Ei caută acum să identifice o metodă prin care să stimuleze neuronii dopaminici, astfel încât, cu ajutorul unor pastile, oamenii să poată evita consumul în exces.

Banii n-aduc fericirea, dar o întreţin! Un studiu științific explică diferenţa dintre plăcere şi fericire

Studiu ştiinţific: Pisicile, efecte incredibile pentru sănătatea oamenilor