Misterul FRB 121102. Un semnal ciudat din spațiu stârnește entuziasmul adepților OZN

Data: 11/06/2020 | Autor: .

Un sunet repetitiv, descoperit de astronomi în urma studierii a 32 de explozii din spațiu, a stârnit entuziasmul celor care speră că nu suntem singuri în univers. Potrivit unui studiu publicat în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, dintre semnalele monitorizare din 2012 și până în prezent, unele dintre ele, cunoscute sub numele de FRB 121102, au un caracter repetitiv, astfel că ridică semne de întrebare privind originile acestora.

Semnalele fast radio bursts (FRB) apar într-o fereastră de aproximativ 90 de zile, cu un interval de tăcere de 67 de zile. Mai mult chiar, la 157 de zile, ciclul se restartează urmând același tipar.

,,FRB-urile sunt impulsuri de energie extrem de active care durează doar câteva milisecunde. Multe dintre ele sunt evenimente unice, în timp ce altele se repetă la intervale aleatorii. Această descoperire interesantă evidențiază cât de puțin știm despre originea FRB-urilor”, spune Duncan Lorimer, autorul studiului. „Pentru a obține o imagine mai clară despre aceste surse periodice și pentru a elucida originea lor, vor fi necesare observații suplimentare asupra unui număr mai mare de FRB.”

La începutul acestui an, astronomii au descoperit un semnal numit FRB 180916 , care se repeta intr-un un ciclu de 16 zile.

Potrivit cercetătorilor, semnalele ar putea fi declanșate de mișcările orbitale ale stelelor neutronice și a găurilor negre. Adepții teoriilor OZN afirmă că nu este exclus să avem de-a face cu semnale produse de alte civilizații care, la fel ca și noi, transmit în spațiu mesaje privind existența lor.

Originea FRB-urilor rămâne un mister deocamdată, însă fiecare nouă piesă a puzzle-ului pe care o descoperă astronomii ne apropie de un răspuns.

Pentagonul recunoaște existența OZN-urilor? Ce spun experții despre cele trei clipuri declasificate

De ce nu am intrat încă în contact cu extraterestrii

Cercetătorii au lansat o nouă teorie legată de existenţa extratereştrilor. Potrivit acestora, singura şansă de a intra în contact cu ei este ca aceştia să ne descopere, asta pentru că semnalele transmise de pe Pământ în spaţiu au şanse infime să ajungă la destinaţie.

Expertul Claudio Grimaldi, de la Şcoala Federală Politehnică din Lausanne-Elveţia, a declarat că oamenii transmit mesaje în spaţiu de mai bine de 80 de ani şi am acoperit, în acest interval, doar 0,001 la sută din Calea Lactee.

Până să ajungă la o altă civilizaţie, spune cercetătorul, este posibil ca aceasta să dispară sau chiar ca civilizaţia de pe Pământ să ajungă în această situaţie.

Modelul matematic dezvoltat de cercetători, pe baza ecuaţiei Drake, lansată în 1961, a arătat că, pentru a primi mesajele şi a intra în contact cu noi, extraterestrii ar trebui să fie la maxim 50 de ani lumină distanţă de Pământ.

Misterul din craterul Aitken de pe Lună. OZN sau asteroid? Ce spun experții

Iar pentru a ajunge la noi, aceştia ar trebui să aibă tehnologia care să le permită să navigheze cu o viteză incredibilă. Ca să vă faceţi o idee, un an-lumină înseamnă aproape 9500 miliarde de km.

Un calcul inedit a fost făcut, recent, de experţii britanici. Dacă un om ar începe să meargă în momentul în care au apărut dinozaurii şi ar continua să păşească timp de un an lumină, la sfârşitul acestei perioade ar ajunge în zilele noastre.

Astfel că, pentru a intra în contact cu oamenii, extratereştrii ar trebui să se mişte foarte repede, nu de alta dar, potrivit modelelor matematice, o civilizaţie, inclusiv cea pământeană, are şanse să existe maxim 100.000 de ani.

Bazându-se pe aceste calcule, Claudio Grimaldi a ajuns la concluzia că este practic imposibil să intrăm în contact cu extratereştrii altfel decât să ne caute ei pe noi.

OZN-urile văzute în direct, la TV. O colecție de clipuri spectaculoase

Teorie demnă de “Extratereştrii antici”: Atlanţii veneau de pe Marte