Un joc de acum 1700 de ani, descoperit în Norvegia

Data: 10/06/2020 | Autor: .

Un joc vechi de 1.700 de ani, care datează din epoca romană, a fost descoperit în Norvegia. Găsit într-un sit arheologic aflat  lângă un traseu maritim important, jocul a fost folosit probabil de comercianţii care făceau comerţ în acele vremuri.

Jocul Ludus latrunculorum , ca și alte jocuri romane antice, a fost similar cu șahul și tablele. Acest joc a devenit popular printre popoarele germanice, în cele din urmă răspândindu-se în nordul Scandinaviei.

Jocul este format din 18 piese de joc distincte, asemănătoare cu jetoanele utilizate la table, alături de o pereche de zaruri marcate cu cercuri punctuale reprezentând valori de zero, trei, patru și cinci.

Ce au căutat romanii în America?! Mormânt de acum 2000 de ani, descoperit în New York

Jocul a fost găsit în situl Ytre Fosse din vestul Norvegiei. Groapa era plină cu cărbune de culoare neagră. Printre cărbune, arheologii au găsit o serie de articole carbonizate, inclusiv bucăți de os, borcane de ceramică, un ac de bronz și o serie de bucăţi de sticlă arsă.

Cel mai probabil este vorba de o groapă de incinerare, în care un personaj de rang înalt a fost ars alături de obiectele sale. Acestea datează din jurul anului 300 CE, din Epoca fierului roman.

„Astfel de descoperiri din Epoca fierului sunt foarte rare atât în ​​Norvegia, cât și în restul Scandinaviei. Jetoanele și zarurile au aparținut unui joc de masă inspirat din jocul roman Ludus latrunculorum, iar proprietarul a fost probabil o persoană de rang înalt care a aparținut unui trib”, a declarat cercetătorul Morten Ramstad, de la Muzeul Universității din Bergen.

Orașul subteran al lui Zamolxe. Au avut dacii o rețea de tuneluri sub Munții Bucegi?

Ytre Fosse se află într-o locație geografică importantă, lângă Alverstraumen. În timpul epocii fierului, aceasta a fost o rută maritimă semnificativă care lega nordul Norvegiei de sudul Scandinaviei și Europa continentală. Traseul pe mare a fost numit Nordvegen, care înseamnă „calea nordică” și a devenit de atunci numele oficial al națiunii: Norvegia.

Misterul civilizaţiei incaşilor, decriptat cu ajutorul probelor ADN

Misterul canibalilor din România. Secretul ascuns al civilizației Cucuteni