Cazul misteriosului „Lord al Universului”, menționat în Palmyra antică

Data: 12/10/2022 | Autor: .

Identitatea unui zeu necunoscut descris în inscripțiile din orașul antic Palmyra, situat în Siria de astăzi, i-a nedumerit mult timp pe oamenii de știință. Dar acum, un cercetător declară că a rezolvat cazul celui despre care se spune că este un „Lord al Universului”.

Palmyra a existat timp de milenii, iar orașul a înflorit în urmă cu aproximativ 2.000 de ani, fiind un centru comercial care făcea legătura între Imperiul Roman și rutele comerciale din Asia, cum ar fi Drumul Mătăsii.

Divinitatea anonimă „Lord al Universului” este menționată în numeroase inscripții aramaice de la Palmyra și este menționată ca fiind „cel al cărui nume este binecuvântat pentru totdeauna”, „stăpânul universului” și „milostiv”, potrivit Science in Poland, un site de știri administrat de guvernul polonez și jurnaliști independenți.

Palmyra – Smarthistory

 Multe dintre aceste inscripții datează de aproximativ 2.000 de ani

Pentru a rezolva acest mister, Aleksandra Kubiak-Schneider, cercetător postdoctoral la Universitatea din Wrocław, Polonia, a comparat inscripțiile din Palmira cu inscripțiile găsite în întreaga Mesopotamie, care datează din primul mileniu î.Hr.

Ea a descoperit că zeii venerați în Mesopotamia erau menționați cu nume similare cu cel al zeului anonim din Palmira.

De exemplu, „Bel-Marduk” – zeul suprem al Babilonului – era denumit și „milostiv”. Expresia „stăpânul lumii” – un titlu similar cu „stăpânul universului” – era uneori folosită pentru a se referi la Baalshamin, un zeu al cerului, a declarat Kubiak-Schneider pentru Science in Poland.

Demn de Extratereştrii Antici: Laptopul din Grecia antică

Kubiak-Schneider a declarat pentru Science in Poland că „zeul” anonim menționat în inscripțiile de la Palmyra nu este un singur zeu, ci mai degrabă mai multe divinități care îi includ pe Bel-Marduk și Baalshamin. Ea susține, de asemenea, că oamenii nu menționau numele zeităților în semn de respect.

În plus, atunci când oamenii scriau inscripții care invocau intervenția divină, nu se adresau întotdeauna unui zeu anume, ci mai degrabă oricărui zeu care le-ar fi ascultat rugăciunile.

„Nu exista un zeu anonim, fiecare zeu care asculta și arăta favoruri cererilor merita o laudă eternă”, a declarat Kubiak-Schneider.

File:Large Altar to Gods of Palmyra 1.jpg - Wikimedia Commons

Cine ar putea fi”Lordul Universului”?

Live Science a contactat cercetători care nu au fost implicați în cercetare pentru a le afla punctul de vedere. Cercetătorii care au răspuns au reacționat cu prudență față de propunere.

Kubiak-Schneider „a prezentat o ipoteză comunității științifice care o va discuta și fiecare cercetător va decide să o accepte sau să o respingă prezentând [propriile] contraargumente în acest din urmă caz”, a declarat pentru Live Science într-un e-mail Leonardo Gregoratti, un cercetător care a studiat îndelung istoria și arheologia Palmyrei și a regiunii înconjurătoare.

Un cercetător, care a comentat cu condiția de a nu fi numit, a fost de acord că divinitatea nenominalizată se referă probabil la mai multe zeități, dar a fost îngrijorat de faptul că unele dintre textele babiloniene pe care le-a studiat Kubiak-Schneider datează cu secole mai devreme decât inscripțiile din Palmyra.

Misterele Egiptului. 10 informații interesante despre uimitoarea civilizație antică

Kubiak-Schneider nu a răspuns solicitărilor de comentarii la momentul publicării. Rezultatele ei au fost publicate recent în cartea electronică (tradusă din limba franceză) „Dedicații fără omonim din Palmira Binecuvântat (fie) numele său pentru eternitate(opens in new tab)” (Brill, 2021).

Discul din Phaistos. Misterul celebrului artefact din lumea antică a fost descifrat!