Cianobacteriile, o descoperire revoluţionară! Bacteriile care transformă lumina solară în energie

Data: 11/03/2022 | Autor: .

Cianobacteriile, o descoperire revoluţionară! Bacteriile care transformă lumina solară în energie

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie au anunţat o descoperire care poate duce la o adevărată revoluţie în domeniul alimentării cu energie. Cianobacteriile pot transforma lumina Soarelui în energie electrică!

Tech Xplore relatează că descoperirea, anunţată în prestigioasa revistă Nature, deschide noi perspective în privința generării de bioenergie și sugerează că sursele ”biohibride” de energie solară ar putea fi o componentă importantă în mixul energetic cu emisii zero de carbon.

Potrivit studiului publicat in Nature, savanţii au folosit imprimarea 3D pentru a crea niște grile speciale în care bacteriile iubitoare de razele solare pot crește rapid. Apoi, ei au extras electronii reziduali ai bacteriilor, rămași după fotosinteză, care pot fi folosiți la alimentarea electronicelor.

A avut acces Tutankhamon la o tehnologie extraterestră? Descoperirea incredibilă făcută de experţi

Experţii au explicat că, pentru a crește, cianobacteriile au nevoie de multă lumină solară, precum suprafața unui lac vara. Și pentru a extrage energia pe care o produc prin fotosinteză, bacteriile trebuie să fie atașate pe niște electrozi.

Experţii au imprimat în 3D niște electrozi personalizați din nanoparticule de oxid de metal, care sunt adaptați pentru a funcționa cu cianobacterii, în timp ce efectuează fotosinteza.

Descoperire uriaşă! Implanturile 3D ar putea permite persoanelor paralizate să meargă din nou

Experții au constatat că cianobacteriile sunt mai eficiente decât alte tehnologii bioenergetice actuale, cum ar fi biocombustibilii.

”Abordarea noastră este un pas către realizarea de dispozitive de energie regenerabilă și mai durabile pentru viitor”, a declarat dr. Jenny Zhang de la Departamentul de Chimie al Universității Cambridge.

Potrivit cercetătorilor, bacteriile fotosintetice sau cianobacteriile reprezintă cea mai abundentă viață de pe Pământ din prezent.

Ai auzit de poliaramidă? Descoperirea revoluţionară care va schimba industria