Cum arata Statia Spatiala Internationala. Clip video 3D

statia spatiala internationala 1

Dacă sunteţi curioşi să vedeţi cum arata Statia Spatiala Internationala la interior si exterior, Agenţia spaţială europeană ESA a lansat, zilele trecute, un clip video 3D.

Imaginile prezintă, în detaliu, interiorul şi exteriorul Statiei Spatiale Internationale, care se află la aproape 400 de kilometri deasupra Pământului.

Pentru a vedea clipul în condiţii optime, folosiţi nişte ochelari 3D.Sunt buni şi cei simpli, de cinematograf.

Staţia Spaţială Internaţională (International Space Station sau ISS) este rodul colaborării începute în 1998 între NASA (Statele Unite), Roskosmos (Rusia), JAXA (Agenţia spaţială japoneză), ESA (agenţia spaţială europeană) şi CSA (agenţia spaţială canadiană).

Staţia Spaţială Internaţională este construită din mai multe module independente care pot fi cuplate şi, respectiv, decuplate în orice moment fără a afecta funcţionalitatea ansamblului.

Construcţia ISS a început în 1998 prin lansarea primului modul, numit Zarya, cu ajutorul unei rachete Proton-K a ruşilor, şi ar fi trebuit finalizat în 2004 sau 2005. Tragicul accident al navei americane Columbia din februarie 2003, în cadrul căruia şi-au pierdut viaţa toţi cei şapte astronauţi aflaţi la bord, a determinat NASA să amâne celelalte zboruri spaţiale, astfel că ISS avea să fie finalizată abia în 2011.

statia spatiala internationala 2ISS beneficiază atât de module presurizate, acolo unde astronauţii pot locui fără costume spaţiale, cât şi din module nepresurizate, unde utilizarea costumelor este obligatorie. În prezent, staţia spaţială beneficiază de 15 module presurizate, dintre care şapte aparţin Statelor Unite, cinci Rusiei, două Japoniei şi unul agenţiei spaţiale europene ESA.

Pe lângă modulele presurizate şi nepresurizate, ISS include şi panouri solare pentru alimentarea cu energie, iar o navetă spaţială Soyuz este ataşată în permanenţă la staţie pentru a asigura evacuarea astronauţilor de la bord în cazul producerii unui accident.

În prezent, Staţia Spaţială Internaţională este asemănată frecvent cu un teren de fotbal prin prisma dimensiunilor sale: lungime de 108.5 metri, lăţime de 72.8 metri şi înălţime de aproximativ 20 de metri. Suprafaţa totală a modulelor presurizate este de 837 de metri pătraţi, în timp ce masa staţiei atinge valoarea impresionantă de 450 de tone.

Staţia orbitează Pământul de 15.51 ori pe zi la o altitudine care variază între 330 şi 435 de kilometri şi care este modificată prin intermediul motoarelor modulului rusesc Zvezda.