Exoplaneta unde plouă cu pietre preţioase lichide!

Data: 15/10/2022 | Autor: .

Exoplaneta unde plouă cu pietre preţioase lichide!

Echipa de la Telescopul European Southern Observatory a anunțat o descoperire cu adevărat ieşită din comun. Două exoplanete, ambele considerate deja extrem de exotice, par a fi chiar mai ciudate decât credeam. Nu numai că aceste lumi prezintă caracteristici ciudate de science-fiction – una dintre ele deține probabil nori metalici din care coboară pietre prețioase lichide, iar pe cealaltă pare să plouă cu fier mai degrabă decât cu apă -, dar ele au și bariu în atmosferele lor.

Vă întrebați care este marea problemă cu bariul?

Ei bine, aceasta ar putea fi o descoperire revoluționară pentru astronomie, deoarece, potrivit noului studiu al echipei, publicat în revista Astronomy & Astrophysics, acesta marchează cel mai greu element detectat vreodată în atmosfera unei exoplanete.

„Aceasta a fost, într-un fel, o descoperire „accidentală””, a declarat Tomás Azevedo Silva, astronom la Universitatea din Porto, Portugalia, și autorul principal al studiului. „Nu ne așteptam sau nu căutam bariu în mod special și a trebuit să verificăm dacă acesta provenea într-adevăr de pe planetă, deoarece nu mai fusese observat în nicio exoplanetă înainte”.

Chiar și pe Pământ, atomii de bariu sunt cunoscuți ca fiind destul de grei. De obicei, sunt combinați cu alte elemente pentru a face lucruri precum fluidele de foraj pentru puțuri de petrol, unelte pentru fabricarea sticlei și vopsea. De fapt, numele „bariu” provine din cuvântul grecesc barys, care înseamnă – ați ghicit – greu.

Prin urmare, identificarea unui astfel de mediu în atmosfera unei exoplanete, unde elementele mai ușoare, cum ar fi oxigenul, carbonul și hidrogenul, au tendința de a fi prezente, este fascinantă.

Noul Pământ? Experții, entuziasmați de exoplaneta TOI-1452b

WASP-76b și WASP-121b

Exoplanetele WASP-76b și WASP-121b au dimensiuni comparabile cu cele ale lui Jupiter, un gigant de aproximativ 11 ori mai lat decât Pământul. În plus, prezintă temperaturi de suprafață mai mari de 1.000 de grade Celsius.

Acest lucru se datorează faptului că sunt foarte aproape de stelele lor gazdă. Dar această apropiere este cheia ciudățeniilor lor.

În primul rând, oamenii de știință cred că o astfel de proximitate este cea care le conferă acestor lumi caracteristicile lor ciudate, cum ar fi faptul că WASP-76 b se crede că are ploi de fier. Și în al doilea rând, este ceea ce le face o țintă excelentă pentru observații atmosferice.

„Fiind gazoase și fierbinți, atmosferele lor sunt foarte extinse și, prin urmare, sunt mai ușor de observat și de studiat decât cele ale planetelor mai mici sau mai reci”, a declarat Oliver Demangeon, co-autor al studiului și coleg astronom de la Universitatea din Porto.

A fost localizat celebrul Wow! Signal, cel mai cunoscut semnal radio extraterestru

Echipa a folosit un instrument de pe VLT al ESO numit Espresso, care analizează lumina stelară care trece prin atmosfera unei exoplanete.

Pe baza proprietăților luminii stelare, este posibil să se calculeze practic invers ce fel de atmosferă a trebuit să traverseze înainte de a ajunge la analizor și, prin urmare, să se decodifice ce elemente trăiesc în acea atmosferă. Din rezultatele obținute de Espresso, cercetătorii au confirmat existența elementelor atmosferice așteptate, cum ar fi hidrogenul, magneziul, sodiul și litiul.

Bariul a fost noua descoperire – și este deosebit de intrigant, potrivit oamenilor de știință, faptul că bariul atmosferic nu a fost localizat doar în scuturile acestor planete.

Acesta a fost observat în special în straturile superioare ale acestor scuturi. Ar fi mai ușor de înțeles ca acest element greu să existe în straturile inferioare, putând fi tras în jos de propria greutate.

Un studiu din 2019 despre identificarea inițială a planetei WASP-121 b de către Telescopul Spațial Hubble, de exemplu, notează chiar modul în care planeta găzduiește o mulțime de metale grele în atmosfera sa inferioară.

„De ce există un element atât de greu în straturile superioare ale atmosferei acestor planete?” se întreabă Azevedo Silva.

Răspunsul? Pur și simplu nu știm încă. Sau, după cum spune Demangeon, „în acest moment, nu suntem siguri care sunt mecanismele”.

Pământul poate muri într-o clipă! Exemplu tulburător descoperit în spațiu