Mâncatul la ore târzii are un efect incredibil asupra organismului

Data: 14/10/2022 | Autor: .

Mancatul la ore tarzii dauneaza grav sanatatii

A fost mult timp un sfat popular pentru persoanele care doresc să piardă în greutate să evite gustările nocturne. Nu este de mirare, având în vedere că numeroase cercetări arată că mâncatul la ore târzii este legat de o greutate corporală mai mare și de un risc crescut de obezitate. Dar, până acum, puține studii au investigat cu exactitate de ce mâncatul târziu în noapte este legat de o greutate corporală mai mare. Iată ce și-a propus să descopere un studiu american recent.

Expertii au descoperit că mâncatul cu patru ore mai târziu decât în mod normal a schimbat de fapt multe dintre mecanismele fiziologice și moleculare care favorizează creșterea în greutate, relatează The Conversation.

Această lucrare se adaugă altor lucrări publicate recent, care au constatat că mâncatul mai devreme în timpul zilei este mai benefic atât pentru controlul apetitului, cât și pentru controlul greutății corporale.

Care este vârsta ta reală de sănătate? Parcurge un test științific, simplu, online

Mâncatul la ore târzii

Pentru a-și realiza studiul, cercetătorii au pus 16 participanți să urmeze două programe diferite de masă, fiecare pentru o perioadă de șase zile în total.

În primul protocol, participanții au luat mesele la începutul zilei, ultima masă fiind consumată cu aproximativ șase ore și 40 de minute înainte de culcare.

Al doilea protocol i-a pus pe participanți să își consume toate mesele zilnice aproximativ patru ore mai târziu. Acest lucru a însemnat că au sărit peste micul dejun și au luat în schimb prânzul, cina și o masă de seară. Ultima masă a fost consumată cu doar două ore și jumătate înainte de somn.

Sunetele naturii, efecte incredibile pentru sănătate!

Studiul a fost efectuat într-un laborator controlat, ceea ce a asigurat că participanții din fiecare grup au consumat o dietă identică și că toate mesele au fost distribuite uniform, cu aproximativ patru ore între ele.

Echipa a constatat că, în comparație cu un model de alimentație timpurie, mâncatul târziu nu numai că a crescut senzația subiectivă de foame a doua zi, dar a crescut și raportul hormonilor „foamei” din sânge – în ciuda faptului că participanții au consumat o dietă identică în ambele protocoale.

Mâncatul târziu a provocat, de asemenea, o scădere a numărului de calorii arse în ziua următoare. La participanții care au făcut biopsia țesutului adipos, s-a demonstrat, de asemenea, că mâncatul târziu provoacă modificări moleculare care favorizează stocarea grăsimilor.
Împreună, aceste rezultate indică faptul că mâncatul târziu duce la o serie de modificări fiziologice și moleculare care, în timp, ar putea duce la creșterea în greutate.

Vitaminele și suplimentele nutriționale, efect zero pentru sănătate?

Potențialul de creștere în greutate

Deși nu înțelegem pe deplin toate mecanismele care stau la baza motivului pentru care mâncatul târziu în noapte promovează creșterea în greutate, acest studiu ne arată că este probabil rezultatul mai multor factori care acționează împreună.

O teorie pentru care mâncatul târziu provoacă creșterea în greutate ar putea fi datorată ritmului nostru circadian. Corpul uman are un ritm circadian natural, care este controlat de creier pentru a influența fluxul și refluxul normal al hormonilor. Acesta răspunde în special la lumina zilei și la consumul de alimente.

Momentul în care mâncăm este legat în mod intrinsec de ritmul circadian la oameni, deoarece, în mod normal, dormim când este întuneric afară și mâncăm când este ziuă.

Atunci când mâncăm târziu, acest lucru ar putea pune la îndoială ritmul circadian natural, provocând perturbări ale semnalelor de foame ale organismului și ale modului în care acesta utilizează caloriile și stochează grăsimile. Cu toate acestea, până acum, această legătură a fost demonstrată doar în cadrul unor studii pe animale.

Având în vedere că noul studiu a fost realizat doar pe un număr limitat de participanți și pe o perioadă foarte scurtă de timp, vor fi necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine dacă aceste schimbări sunt doar temporare și ce efect poate avea pe termen lung mâncatul târziu în noapte asupra acestor mecanisme de creștere în greutate.

Alte studii la scară largă care au analizat relația dintre perturbările în ceea ce privește momentul mesei asupra echilibrului energetic (cum ar fi săritul peste micul dejun, mâncatul târziu în noapte și munca în schimburi) au constatat că aceste modele de alimentație au fost legate de o greutate corporală mai mare și de un risc mai mare de tulburări metabolice (cum ar fi hipertensiunea arterială sau diabetul de tip 2).

Acest studiu se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care arată cât de important poate fi momentul mesei în ceea ce privește greutatea corporală.
Pe baza a ceea ce au arătat acest studiu și alte studii, persoanele care își urmăresc greutatea ar putea dori să renunțe la gustările de la orele târzii și să mănânce majoritatea meselor mai devreme în timpul zilei.

Postul intermitent, beneficii pentru sănătate. Un nou studiu științific