GadgetReport.ro TV. The Martian devine realitate! Legume, cultivate în sol extraterestru

Data: 10/03/2016 | Autor: .

The Martian devine realitate! Legume, cultivate în sol extraterestru

Cercetătorii de la Universitatea şi Centrul de Cercetări Wageningen din Olanda au anunţat că au reuşit un experiment demn de filmele SF. Au cultivat mai mult tipuri de plante, de la roşii la mazăre şi secară, într-un sol care îl imită pe cel de pe Lună şi Marte. Experimentul are o semnificaţie considerată istorică în planurile NASA privind explorarea spaţiului, relatează GadgetReport.ro

au cultivat rosii in solul martian gadgetreport.roÎn filmul The Martian, Matt Damon reuşeşte să reziste pe planeta Marte după ce îşi amenajează o adevărată grădină de legume, cultivând diverse plante în solul extraterestru.

Ideea din film a fost preluată şi transpusă în realitate de cercetătorii olandezi care au testat 10 tipuri de plante într-o seră specială în care au simulat solul de pe Lună şi Marte.

Iar rezultatele au fost excelente. Plantele s-au dezvoltat fără probleme, singurele stimulente folosite fiind gunoiul de grajd şi iarbă proaspăt tăiată.

Potrivit cercetătorilor, solul care îl imită pe cel de pe Marte a integrat cel mai bine biomasa şi a oferit, astfel, mediul prielnic creşterii plantelor.

„Am reuşit să facem solul extraterestru mai aproape de cel de pe Pământ. Solul de pe Marte s-a dovedit a avea un potenţial foarte mare, atunci când este pregătit şi udat cum trebuie.A fost o surpriză reală şi pentru noi.”, a declarat dr. Wieger Wamelink într-o declaraţie citată de Washington Post.

The Martian - sera din film

Experţii caută acum o soluţie pentru a evita ca legumele să acumuleze cantităţile mari de metale grele existente în solul de pe Planeta Roşie, care i-ar putea otrăvi pe astronauţi.

Detalii, dar şi alte ştiri din lumea ştiinţei şi tehnologiei aflaţi din rubrica Gadget Show, realizată de GadgetReport.ro şi difuzată astăzi la Realitatea TV şi Realitatea FM. Puteţi vedea toate înregistrările emisiunii pe canalul de youtube GadgetReport.ro