Io, satelitul lui Jupiter, este acoperit cu 400 de vulcani activi. Imagini în premieră

Data: 26/10/2020 | Autor: .

Cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California au lansat un studiu care prezintă cel mai vulcanic corp ceresc activ din sistemul nostru solar. Imaginile cu Io, al treilea satelit ca mărime al lui Jupiter, au uimit lumea științifică. Atmosfera lui Io este de aproximativ un miliard de ori mai rarefiată decât cea a Pământului.

Imaginile surprinse de telescopul ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) din Chile prezintă, în premieră, cel mai vulcanic corp ceresc activ din sistemul nostru solar, acoperit cu peste 400 de vulcani activi.

Unii dintre vulcanii de pe Io, un satelit de mărimea Lunii, sunt atât de puternici, încât erupțiile lor pot fi văzute folosind telescoape mari de pe Pământ. Suprafața este, de asemenea, acoperită cu lacuri de lavă de silicat topit.

Există un univers paralel? O teorie lansată de cercetătorii de la MIT

A utorul studiului, Imke de Pater, profesor de astronomie la Universitatea Berkeley din California, a declarat că „este o activitate vulcanică sau un gaz care s-a sublimat (a trecut de la starea solidă la cea gazoasă) de pe suprafața înghețată când Io este în lumina soarelui’’.

„Când Io intră în umbra lui Jupiter și este în afara razelor solare directe, este prea rece pentru dioxidul de sulf gazos, care se condensează pe suprafața lui Io. O mare parte din atmosferă este afectată de activitatea vulcanică”, a spus Statia Luszcz-Cook, coautor al studiului și astrofizician la Universitatea Columbia.

Noile imagini oferă o nouă perspectivă asupra lunii și a paletei sale de culori – galben, alb, portocaliu ș rosu. Aceste culori se datorează gazelor sulfuroase provenite de la vulcani, care îngheață atunci când ating temperaturile reci ale suprafeței înghețate.

Deși s-ar putea crede că Io are o suprafață fierbinte, din cauza numeroșilor vulcani activi, temperatura de la suprafața satelitului este de minus 155 de grade Celsius.

Atmosfera lui Io este de aproximativ un miliard de ori mai rarefiată decât cea a Pământului. Observațiile și studiile anterioare ale lunii au arătat că această atmosferă este compusă în mare parte din dioxid de sulf.

Universitatea din Queensland: Călătoria în timp este teoretic posibilă