Istoria mall-urilor.Efectul Gruen ne hipnotizează să cumpărăm mai mult

Istoria mall-urilor. Efectul Gruen ne hipnotizează să cumpărăm mai mult

I se poate intampla oricui: intri într-un magazin şi, până să-ţi dai seama, ai uitat ce aveai de cumpărat şi te trezeşti cu lucruri de care nici nu te gândeai că ai nevoie. Acest fenomen are o denumire ştiinţifică – Efectul Gruen, relatează GadgetReport.ro

Efectul Gruen sau Gruen Transfer, aşa cum mai este cunoscut, vine de la un arhitect austriac, Victor Gruen. Acesta este cel care, în anii 1950, a proiectat, în Detroit, primul mall în forma cu care suntem obişnuiţi în prezent.31

Înainte, mall-urile erau zone mari cu magazine poziționate la distanță între ele și Gruen a creat conceptul de clădire închisă, pe două etaje, care includea multe magazine la distanță mică între ele. De fapt, Gruen displăcea nivelul de manipulare necesar pentru a crea această stare mentală de manipulare și a încercat să creeze un mall care nu induce în eroare consumatorii să cumpere lucruri de care nu au nevoie.

Ideea lui a fost preluată cu entuziasm de retailerii din întreaga lume, iar conceptul mall-urilor s-a dezvoltat la nivel internaţional. Designerii s-au folosit, însă, de modelul său tocmai pentru a crea efectul opus.

Observând modul în care dezvoltatorii i-au exploatat ideea, Victor Gruen a declarat că îi urăşte, numindu-i ticăloşi. Asta pentru că, în opinia lui, s-a ajuns la exploatarea şi manipularea clienţilor pentru a cumpăra mai mult. „Aceşti dezvoltatori au ajuns să distrugă oraşele”, a declarat Gruen, în 1978.

Inventatorul Efectului Gruen a murit în 1980. Detalii despre ideile sale şi modul în care au fost puse în practică aflaţi din clipul video de mai jos.

Efectul Gruen se aplică şi pe internet, dovadă ca site-urile abundă de reclame, oferte speciale, bannere, notificări, pop-up-uri etc. Magazinele online sunt gândite, astfel, să te ţină cât mai mult pe pagină şi să îţi oferă tot felul de produse şi servicii, accentuând ideea de ofertă specială, de ultimă oră, pe care nu trebuie să o ratezi.