Legătura dintre oameni şi extratereştri – 400.000 de ani! Paradoxul Fermi, decriptat?

Data: 12/10/2022 | Autor: .

Dacă există atât de multe galaxii, stele și planete, unde sunt toți extratereștrii și de ce nu am auzit de ei? Aceasta este una dintre întrebările simple care stau la baza paradoxului Fermi. Într-o nouă lucrare, un grup de cercetători pun următoarea întrebare evidentă: cât timp va trebui să supraviețuim pentru a auzi de o altă civilizație extraterestră?

Răspunsul lor? 400.000 de ani.

400.000 de ani este o perioadă lungă de timp pentru o specie care există doar de câteva sute de mii de ani și care a descoperit agricultura abia acum 12.000 de ani.

Dar 400.000 de ani este perioada în care va trebui să continuăm acest experiment uman dacă vrem să auzim de vreo civilizație extraterestră. Acest lucru este conform unor noi cercetări privind Civilizațiile Inteligente Extraterestre Comunicative (CETI).

Lucrarea se numește „The Number of Possible CETIs within Our Galaxy and the Communication Probability among These CETIs„. Autorii sunt Wenjie Song și He Gao, ambii de la Departamentul de Astronomie al Universității Normale din Beijing. Lucrarea este publicată în The Astrophysical Journal.

„Fiind singura civilizație inteligentă avansată de pe Pământ, una dintre cele mai enigmatice întrebări pentru oameni este dacă existența noastră este unică”, afirmă autorii.

Misterul luminilor de pe Lună! Extratereștrii, cu ochii pe astronauți?

„În ultimele câteva decenii au existat multe studii privind civilizația extraterestră”

Cu siguranță au existat, chiar dacă este dificil să studiezi ceva ce nici măcar nu suntem siguri că există. Dar asta nu ne oprește.

Studierea altor civilizații în orice fel este derutantă, deoarece avem doar un singur punct de date: oamenii de pe Pământ. Cu toate acestea, mulți cercetători au abordat întrebarea ca pe un fel de experiment de gândire, folosind orientări științifice riguroase. Un studiu din 2020, de exemplu, a concluzionat că există probabil 36 de CETI-uri în Calea Lactee.

Numărul de CETI-uri care ar putea exista este legat de cât timp ar trebui să așteptăm pentru a primi vești de la unul dintre ei.

„Întotdeauna ne-am dorit să aflăm răspunsurile la următoarele întrebări. În primul rând, câte CETI-uri există în Calea Lactee? Aceasta este o întrebare dificilă. Putem învăța doar de la un singur punct de date cunoscut (noi înșine)”, scriu autorii.

Aici intervine ecuația lui Drake. Pe baza cunoștințelor noastre din ce în ce mai multe despre Calea Lactee, ecuația Drake încearcă să estimeze câte CETI-uri ar putea exista în galaxia noastră.

Oamenii din preistorie, legături cu extratereștrii? Un mister neelucidat

Ecuația lui Drake are defectele sale, după cum au explicat mulți critici. De exemplu, unele dintre variabilele sale sunt puțin mai mult decât niște conjecturi, astfel încât numărul de civilizații pe care îl calculează nu este fiabil. Dar ecuația Drake este mai mult un experiment de gândire decât un calcul real. Trebuie să începem de undeva, iar ea ne ajută să începem.

Ea i-a făcut să înceapă și pe autorii acestui nou studiu.

„Majoritatea studiilor privind această problemă se bazează pe ecuația Drake”, scriu cercetătorii. „Dificultatea evidentă a acestei metode constă în faptul că este incertă și imprevizibilă cuantificarea probabilității ca viața să apară pe o planetă potrivită și să se dezvolte în cele din urmă într-o civilizație comunicantă avansată”.

Dacă sunteți sceptici în legătură cu toate acestea, nu sunteți singurii. Nu putem ști din punct de vedere științific câte alte civilizații există, sau chiar dacă există vreuna. Nu suntem suficient de bine informați. Studii ca acesta fac parte dintr-o conversație continuă pe care o avem cu noi înșine despre situația noastră. Fiecare dintre ele ne ajută să ne gândim la contextul civilizației noastre.

Descoperire uluitoare pe Marte. Poarta construită de extratereștri?

Așadar, cum au ajuns la 400.000 de ani, dacă nici măcar nu știm câte CETI-uri ar putea exista?

Echipa de cercetători nu este prima care abordează această întrebare. Lucrarea lor prezintă câteva dintre eforturile științifice anterioare pentru a înțelege incidența altor civilizații în Calea Lactee. De exemplu, ei fac referire la studiul din 2020 care estimează că există 36 de CETI-uri în Calea Lactee.

Acest număr a provenit din calcule care implică istoricul formării stelelor galactice, distribuția metalicității și probabilitatea ca stelele să găzduiască planete asemănătoare Pământului în zonele lor locuibile.

Documentul respectiv clarifică faptul că „[T]subiectul civilizațiilor extraterestre inteligente și comunicative va rămâne în întregime în domeniul ipotezelor până când se va face o detecție pozitivă”.

Dar ei subliniază, de asemenea, că oamenii de știință pot produce în continuare modele valoroase bazate pe ipoteze logice „care pot produce cel puțin estimări plauzibile ale ratei de apariție a unor astfel de civilizații”.

Ipoteza Oxford: Extratereștrii ar putea să invadeze Pământul