Misterul Antikythera. O nouă descoperire în site-ul calculatorului de acum 2000 ani

Data: 21/09/2016 | Autor: .

Misterul Antikythera. O nouă descoperire în site-ul calculatorului de acum 2000 ani

O echipă internaţională de arheologi a descoperit un schelet intact în rămăşiţele corăbiei Antikythera, din Marea Egee, acolo unde a fost găsit, acum peste 100 de ani, celebrul calculator antic Antikythera, primul computer analogic din lume, relatează GadgetReport.ro.

Experţii, citaţi de ScienceAlert.com, speră ca, la analiza ADN, să poată afla mai multe informaţii despre cine au fost cei care s-au aflat la bordul corăbiei şi de unde provine primul calculator construit de om. Dispozitivul, găsit în 1901 lângă insula grecească Antikithera, se afla într-o cutie de lemn, decorată cu 2.000 de caractere şi este format din cel puţin 30 de rotiţe din bronz.

„Scheletul, împreună cu celelalte obiecte descoperite de scafandri vor fi duse la Institutul de Istorie Naturală din Copenhaga, pentru a fi analizate.

Potrivit experţilor, „calculatorul antic” Antikythera era capabil, printre altele, să prezinte mişcările stelelor şi datele la care au loc eclipsele. Perioada sa de construcție este în prezent estimată a fi între 150 și 100 î.Hr.

Gradul de sofisticare mecanică este comparabil cu a unui ceas elvețian din secolul al XIX-lea. Se consideră că a fost construit pe baza teoriilor astronomice și matematice dezvoltate de către astronomii greci.
Artefacte tehnologice cu manoperă și complexitate similară nu vor mai apare până în secolul XIV-lea, atunci când ceasurile mecanice astronomice au fost construite în Europa.

“Acest aparat este pur și simplu extraordinar, singurul lucru de acest gen. Designul este frumos, astronomia sa este riguroasă… Cine a făcut mecanica acestui lucru a făcut-o extrem de atent… în termeni de valoare istorică consider că acest mecanism este mai valoros decât Mona Lisa”, a declarat profesorul Michael Edmunds de la Universitatea Cardiff, care a condus cel mai recent studiu al mecanismului.

Se speculează că acesta ar fi făcut parte din dota unei femei care se afla pe corabie în drum spre Roma, unde urma să se mărite. Arheologii greci au început recent să cerceteze fundul mării cu ajutorul unui robot.
Cercetătorii speră este să găsească noi piese sau bucăţi din ciudatul mecanism, pentru a putea înţelege tainele acestuia.

Dispozitivul este expus la Muzeul Național de Arheologie din Atena, însoțit de o reconstituire a sa realizată și donată muzeului de către Derek de Solla Price. Alte reconstituiri sunt expuse la American Computer Museum din Bozeman, Montana, Computer History Museum din Mountain View, California, Children’s Museum of Manhattan din New York și în Kassel, Germania.
Mai multe detalii aflaţi de AICI.

Misterul Antikythera. Povestea calculatorului vechi de 2000 de ani