Misterul craterelor uriașe din Siberia a fost descifrat. O concluzie tulburătoare

Data: 18/02/2021 | Autor: .

Cercetătorii de la Centrul de recuperare a hidrocarburilor al Institutului de Știință și Tehnologie Skolkovo din Moscova anunță că au descifrat misterul craterelor uriașe din Siberia. Experții au folosit, în premieră, drone, modelarea 3D și inteligența artificială.

Experții au reușit să ajungă la o concluzie științifică după ce au analizat un nou crater, apărut în peninsulele îndepărtate Yamal și Gyda din Arctica Rusă.  Cel de-al 17 crater a apărut anul trecut, după o puternică explozie de gaz metan, relatează CNN.

„Noul crater, în care am coborât o dronă până la 15 metri, este bine conservat în mod unic, deoarece apa de suprafață nu se acumulase încă în crater atunci când am studiat-o, ceea ce ne-a permis să studiem un crater ”proaspăt”, neatins de degradare”, a declarat Evgeny Chuvilin, cercetător principal la Centrul de recuperare a hidrocarburilor al Institutului de Știință și Tehnologie Skolkovo din Moscova.

Potrivit concluziilor, publicate în revista Geosciences săptămâna trecută, drona a realizat în jur de 80 de imagini, permițând cercetătorilor să construiască un model 3D al craterului, care are o adâncime de 30 de metri.

Modelul, care a arătat grote sau caverne neobișnuite în partea inferioară a craterului, a confirmat în mare măsură ceea ce oamenii de știință au presupus: gazul metan se adună într-o cavitate din gheață, provocând apariția unei movile la nivelul solului. Movila crește în dimensiuni înainte de a arunca gheața și alte resturi într-o explozie și de a lăsa în urmă craterul masiv.

Misterul craterelor uriașe din Siberia. De unde provine metanul?

Ceea ce este încă neclar este sursa metanului. Ar putea proveni din straturi adânci din Pământ sau mai aproape de suprafață – sau dintr-o combinație a celor două.

Permafrostul este un imens rezervor natural de metan, un puternic gaz cu efect de seră mult mai nociv decât dioxidul de carbon. Verile mai calde – Arctica se încălzește de două ori mai repede decât media globală – au slăbit stratul de permafrost, care acționează ca un capac, facilitând evacuarea gazului. Unii experți estimează că solurile din regiunea permafrost conțin de două ori mai mult carbon decât atmosfera, făcând regiunea extrem de importantă în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Teoria extratereștrilor antici

Adeptii teoriilor fanteziste afirma ca craterele uriașe din Siberia ascund, de fapt, prezenta unor OZN-uri, ascunse in Pamant sau chiar iesirea la suprafata a unei civilizatii subpamantene.

O alta teorie afirma ca aceste fenomene inexplicabile au legatura cu sfarsitul lumii, craterelele din Siberia urmand sa actioneze precum o palnie care absoarbe tot ce inseamna viata pe Terra, aruncand in atmosfera gaze toxice care vor otravi atmosfera Pamantului.