Paracetamolul poate ucide! Care e doza recomandată?

Data: 18/02/2021 | Autor: .

Banalul paracetamol se poate dovedi foarte periculos pentru organismul uman. Depășirea dozelor de paracetamol prescrise de medici poate afecta grav ficatul, avertizează experții.

Un bărbat în vârstă de 70 de ani din localitatea Drăguşeni, judeţul Botoşani, a decedat în urma unei supradoze de paracetamol, medicament pe care îl lua pentru a se trata acasă de COVID-19, a declarant directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), medicul Monica Adăscăliţei, citată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, bărbatul a intrat în comă profundă, iar membrii familiei au sunat la ambulanţă.

Pacientul a fost transportat la Secţia exterioară din oraşul Săveni a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati”, iar de acolo a fost transferat la Botoşani, unde a fost internat pe Secţia de anestezie – terapie intensivă.

„Din detaliile date de familie, pacientul prezenta de mai bine de o săptămână simptome respiratorii, însemnând tuse, febră, frisoane, dureri toracice şi tot, din declaraţiile familiei, pacientul lua de mai multe zile, printre alte medicamente, paracetamol, două tablete de 500 de miligrame, adică un gram la patru ore, însemnând că per 24 de ore lua şase grame de paracetamol, care este foarte mult.”, a explicat Adăscăliţei.

Medicii atrag atenţia populaţiei că tratarea la domiciliu a unor boli, precum COVID-19, este contraindicată, iar o astfel de decizie poate avea efecte foarte grave.

„De fiecare dată am spus – automedicaţia face mai mult rău decât bine. Pentru asta există colaborarea cu medicul de familie, cu spitalul, cu ambulanţa, pentru că orice fel de medicament este, după cum ştim, toxic hepatic, prin faptul că toate medicamentele administrate fără indicaţia medicului pot duce la acest sfârşit tragic sau la această hepatită toxică medicamentoasă care poate fi fatală ulterior pacienţilor”, a adăugat Adăscăliţei.

Care e doza recomandată de Paracetamol?

Autoritățile franceze avertizează că depășirea dozelor de paracetamol prescrise de medici poate afecta grav ficatul. Medicii spun că trebuie respectate indicațiile lor – de maximum trei pastile pe zi, nu mai des de patru ore, și chiar mai puține doze, dacă pacientul ia și alte medicamente bazate pe proprietățile paracetamolului.

Potrivit statisticilor, supradozajul de pastile care conțin paracetamol constituie prima cauză de creșterea a cazurilor de hepatită în Franța. Trebuie menționat că anual în Hexagon se vând un miliard de cutii de paracetamol, iar în 2018 unui francez din doi i s-au prescris medicamente cu această substanță de bază, anunță presa franceză.

De aceea, pe cutii apare acum și un anunț cu litere mari, roșii – supradozaj egal pericol. În următoarele nouă luni, mesajul de avertizare va fi prezent pe ambalajele a 200 de medicamente care conțin paracetamol.

Cât de nociv este zahărul? Un nou studiu relevă un fapt periculos

Supradoza poate fi mortală

Situația este similară în Statele Unite ale Americii: supradoza de paracetamol este principala cauză a insuficienţei hepatice acute, iar autoritatea de profil din SUA plănuieşte să micşoreze doza maximă care se poate cumpără fără prescripţie medicală, anunţă presa de peste Atlantic.

Supradozele apar, în primul rând, pentru că oamenii consideră paracetamolul un medicament banal, care nu are efecte secundare şi contraindicaţii. De fapt, el este hepato-toxic. Ajunge să depăşeşti numai puţin doza zilnică recomandată şi efectele se vad deja, chiar şi dacă eşti o persoană sănătoasă.

În al doilea rând, paracetamolul intră în compoziţia multor medicamente, vândute sub diferite nume de marcă, nume care îi induc în eroare pe majoritatea oamenilor.

Paracetamolul este contraindicat celor care suferă de hepatită virală, insuficienţă hepatică şi renală, alcoolism.

Cum scapi rapid de răceală şi gripă!