O nouă descoperire legată de fascinanta civilizație Maya

Data: 19/09/2022 | Autor: .

Un oraș maiaș de mărimea New York-ului, descoperit în junglă!

Cercetătorii de la Universitatea Texas din Austin au anunțat o descoperire care vine să rescrie istoria civilizației Maya, cea care dincolo de edificiile impozante, a avut un calendar de 260 de zile care a ghidat această civilizație pe parcursul a peste 1000 de ani.

Arheologii americani au descoperit, într-un templu din Guatemala, construit în urmă cu 2200-2300 de ani în urmă, cele mai vechi dovezi ale folosirii calendarului mayaș din toate timpurile.

Este vorba de două bucăți dintr-un zid antic, decorate cu un punct și o linie deasupra unui cap de cerb – reprezentând una dintre datele calendarului de 260 de zile ale vechii culturi din America Centrală.

New Scientist afirmă că majoritatea dovezilor timpurii privind utilizarea calendarului mayaș au fost găsite la monumente care datau din jurul anului 100 î.Hr. Descoperirea dovedește că mayașii foloseau calendarul cu peste un secol mai devreme.

”A fost uimitor când am făcut descoperirea, credem că aceasta reprezintă cel mai vechi exemplu de utilizare al calendarului mayaș, care arată ziua a șaptea din Cerb. Fragmentele au fost ca un fel de ceas arhitectural”, a spus Stuart.

Datarea cu carboin a relicvelor găsite au demonstrat faptul că fragmentele provin din perioada cuprinsă între 300 și 200 î.Hr.

Un oraș maiaș de mărimea New York-ului, descoperit în junglă!

 

Calendarul de 260 de zile

Față de calendarul nostru, de 365 de zile, mayașii foloseau un calendar care avea numai 260 de zile.

Se crede că mayașii foloseau acest calendar pentru a decide când trebuiau să țină ceremonii, să marcheze date importante sau să încerce să prezică evenimente viitoare.

În acest calendar, unei anumite zile i se atribuia atât un număr, cât și un nume, ducând în final la 260 de zile unice, înainte ca ciclul să se repete.

Misterul disparitiei civilizatiei Maya. Ce au descoperit cercetătorii în Belize!

Aztecii, mayașii, mixtecii și zapotecii, au urmărit trecerea timpului folosind cicluri de 13 zile notate cu numere, alături de cicluri de 20 de zile numite după zei.

Până în prezent, Dar acum, David Stuart de la Universitatea Texas din Austin, Statele Unite, și colegii săi au descoperit dovezi că poporul mayaș ar fi folosit acest calendar, cu peste un secol mai devreme.

Misterele de la Sarmizegetusa Regia! Cuiul dacic care nu ruginește și orașul subteran