Camera secretă din palatul subteran al imparatului Nero

Data: 19/09/2022 | Autor: .

Camera secretă din palatul subteran al imparatului Nero

Controversatul împărat Nero, considerat unul dintre cele mai excentrice personaje din istorie, a avut un uriaș palat subteran, construit în anul 64 d.Hr, după incendiul devastator care a mistuit Roma timp de o săptămână și a distrus două treimi din clădirile din capitala imperială.

Arheologii care muncesc in parcul Colosseum-ului, în subsolul căruia se află palatul subteran, au anunțat, recent, că au descoperit o camera secretă, necunoscută până acum.

Camera a fost descoperita accidental, in timp ce se lucra la o incapere aflata in vecinatate. Tavanul acesteia, unul curbat, e inalt de 4,5 metri, iar mare parte din camera este inca acoperita de praf.

Live Science relatează că încaperea uriasa, numita Camera Sfinxului, este decorata cu bogate picturi murale, infatisand creaturi reale si mitologice, printre care si un sfinx.

Desenele, in care predomina rosul, verdele si galbenul, îi prezintă, printre altele, pe zeul Pan, centauri, pasari si creaturi acvatice, dar si un razboinic inarmat cu un arc, o armura si o sabie, atacat de o pantera.

Picturile murale se află într-o formă excelentă, chiar dacă au aproape 2 mii de ani.

Lucrările arheologice la palatul lui Nero continuă. Arheologii estimează că acesta ar fi avut cel putin 300 de camere, care se intind pe circa 300 de acri de teren.

Specialiștii spun că palatul a fost sigilat și îngropat de romani după moartea lui Nero, în anul 68 d.Hr., fiind considerat un exemplu al decadenței și risipei practicate de fostul dictator roman.

Pe locul acestuia au fost construite alte clădiri, iar palatul subteran a fost dat uitării.

Cum arătau dacii? Strămoșii noștri, diferiți față de românii din ziua de azi

Romanii mâncau la fast-food. Ruinele unui termopolium, descoperite în Pompei