Romanii mâncau la fast-food. Ruinele unui termopolium, descoperite în Pompei

Data: 27/12/2020 | Autor: .

Romanii mâncau la fast-food. Ruinele unui termopolium, descoperite în Pompei

Arheologii din Pompei, orașul îngropat într-o erupție vulcanică în 79 d.Hr., au făcut o descoperire cu adevărat extraordinară. În straturile de cenușă vulcanică au descoperit ruinele unui magazin cu alimente și băuturi calde, echivalentul unui fast-food din prezent.

Cunoscut sub numele de termopolium (cuvântul din latină pentru locul unde se consumă băuturi calde), magazinul a fost descoperit în situl Regio V al parcului arheologic, care nu este încă deschis publicului, relatează Reuters.

În ruinele ,,fast-food-ului’’ roman au fost găsite urme de alimente vechi de aproape 2.000 de ani, ținute în borcane din teracotă.  Recipientele erau poziționate în tejgheaua cu găuri circulare, o soluție similară cu cea folosită de fast-food-urile din prezent.

Partea din față a tejghelei era decorată cu fresce viu colorate. Desenele includ inclusiv animale precum pui și două rațe. Asta i-a făcut pe arheologi să creadă că fast-food-ul roman vindea mâncare pe bază de pui și carne de rață.

„Analizele noastre preliminare arată că imaginile desenate pe partea din față a tejghelei reprezintă, cel puțin parțial, mâncarea și băutura care au fost vândute acolo”, a declarat Valeria Amoretti, antropolog.

Cum arăta, de fapt, împăratul Traian. Chipul acestuia, reconstruit pe bază de algoritmi AI

În containere au fost găsite urme de carne de porc, pește, melci și carne de vită, o „mărturie pentru marea varietate de produse de origine animală folosite la prepararea mâncării vândute în magazin”.

„Este o descoperire extraordinară. Este pentru prima dată când excavăm un întreg termopolium”, a declarat Massimo Ossana, directorul parcului arheologic Pompei.

Orașul subteran al lui Zamolxe. Au avut dacii o rețea de tuneluri sub Munții Bucegi?

Arheologii au găsit, de asemenea, un bol de bronz decorat, cunoscut sub numele de patera, borcane ceramice folosite pentru gătitul tocanelor și supelor, baloane de vin și o amforă.

O nouă descoperire fascinantă în cenușa din Pompei

Teoria extratereștrilor antici, spulberată. De ce a fost imposibil să fie falsificată aterizarea pe Lună