Pasajul Villacrosse. Povestea fascinantă a primului mall de lux din Bucureşti

Data: 8/02/2016 | Autor: .

Pasajul Villacrosse Gadgetreport.ro

Este unul dintre cele mai spectaculoase vestigii arhitectonice ale Bucureştiului de odinioară. O adevărată bijuterie, ce rivaliza în epocă cu pasajele similare din Paris şi Londra. “Macca-Villacrosse” trăieşte acum, din păcate, cu amintirea trecutului legendar.

Fără pic de promovare, neinclus în tururile turistice ale Capitalei, Pasajul Villacrosse merită o soartă mai bună.

Dacă nu ştiaţi, Pasajul Villacrosse poartă numele românului de origine catalană Xavier Villacrosse, arhitect-șef al Bucureștilor între anii 1840-1850.

Început în 1861 de Felix Xenopol, pasajul acoperit cu sticlă și în formă de potcoavă alungită, a fost terminat în 1891. Forma ciudată, cu două intrări şi o clădire pe centru se datorează faptului că, în momentul construcţiei, proprietarul imobilului din mijloc nu a acceptat demolarea acestuia, pentru că era un hotel profitabil. Astfel că arhitectul a trebuit să îl integreze şi a reuşit acest lucru într-un mod cu adevărat special.

Pasajul VillacrosseUna dintre ramurile pasajului porneşte, astfel, din Calea Victoriei, şi poartă numele de Macca după numele Mihalache Macca, cumnatul constructorului, iar cea de-a doua, care pleacă dinspre strada Lipscani, a fost numit pasajul Villacrosse, în amintirea arhitectului catalan.

Pasajul avea menirea de a lega Banca Națională de cea mai intens circulată arteră comercială din acea vreme. În același timp pasajul avea la parter magazine, la vremea respectivă fiind unele dintre cele mai spectaculoase din Bucureşti.

Numărul mare de localuri, majoritatea cafenele şi magazine de bijuterii, a făcut din acest loc un adevărat mall de lux, o inimă comercială a Bucureştilor . Undeva, la etaj, a funcţionat chiar şi un templu masonic, vizitat în anul 1886 de regele Oskar al II-lea în calitatea sa de Mare Maestru al Marii Loji suedeze. Interesant este şi faptul că aici a funcţionat şi primul sediu al Bursei de Valori.

După Al Doilea Război Mondial, pasajul era cunoscut sub denumirea de Bijuteria, după numele magazinului cu acest nume de pe Calea Victoriei

După 1989, pasajul și-a reluat numele inițial de Macca-Villacrosse si a fost redat vechilor proprietari.

Din păcate, acesta nu a fost renovat la adevărata valoare şi, în timp, s-a degradat. Investitorii au închiriat spaţiile comerciale, transformându-le în cafenele, aici funcţionând încă din anii ’90 celebrul local Valea Regilor, prima cafenea cu narghilea din Bucureştiul post-decembrist.

Ulterior, în pasaj au apărut şi alte localuri cu narghilea, iar cea mai recentă schimbare o constituie extinderea Bemolle Café, care a preluat spaţiul central, deţinut până nu de mult de Valea Regilor.
Investitorii au cheltuit destui bani pe renovarea localului însă, oferindu-le clienţilor care vizitează pasajul şi posibilitatea de a servi prânzul şi cina într-un cadrul cu adevărat special.

În rest, în Pasajul Villacrosse, veţi găsi şi alte localuri, precum un bar-restaurant cu teme egiptene, cafeneaua Aida, un bistrou, un restaurant chinezesc, Pekin, o bijuterie de lux, un amanet si un magazin numismatic.

Pasajul Villacrosse şi-a păstrat farmecul de odinioară însă are nevoie de o promovare mai bună şi de investiţii pentru a-i reda strălucirea de altădată. Este unul dintre locurile unicat în România, un spaţiu în care s-a scris istoria Bucureştiului, un vestigiu al unui trecut boem care trebuie să renască la adevărata sa valoare.