Telescopul spațial „James Webb”, pregătit de lansare. Un pas istoric în explorarea spațiului

Data: 28/08/2021 | Autor: .

Agenția spațială americană NASA au anunțat că a finalizat testarea exhaustivă a telescopului spațial „James Webb”. Telescopul James Webb este cel mai modern telescop spațial construit vreodată și va fi succesorul legendarului Hubble, relatează SciTechDaily.

Telescopul a costat 10 miliarde de dolari, fiind cel mai complex observator spațial din lume.

„Telescopul Spațial James Webb al NASA a ajuns la un punct de cotitură major în calea sa către lansare după completarea integrării finale și a testărilor”, a declarat Gregory L. Robinson, directorul programului NASA de lansarea a telescopului spațial. „Suntem foarte entuziasmați să vedem că Webb este pregătit pentru lansare și că va porni în curând în acea călătorie științifică”, a adăugat acesta.

Inginerii NASA au început acum să pregătească telescopul pentru a fi transportat în Guyana Franceză de unde va fi lansat.

NASA intenționează să-l lanseze pe orbită în 31 octombrie la bordul unei rachete Ariane 5 furnizate de Agenția Spațială Europeană.

Povestea telescopului „James Webb”

Telescopul, numit după administratorul NASA care a condus agenția în timpul dezvoltării programului Apollo, este de aproape trei ori mai mare decât bătrânul telescop Hubble și de șapte ori mai puternic ca abilitate de a observa stele și galaxii.

Pentru a le transporta în spațiu, la bordul rachetei Ariane 5 furnizate de Agenția Spațială Europeană, scutul și oglinda telescopului vor fi pliate. Trebuie apoi extinse la loc, la peste 1,5 milioane de kilometri în spațiu, într-o serie de aproximativ 180 de manevre care se vor desfășura în prima lună după lansare. Toți pașii acestei operațiuni au fost exersați de mai multe ori în ultimii ani. O astfel de repetiție a rupt scutul solar, provocând încă o întârziere a proiectului.

Misiunea telescopului James Webb este de a explora un tărâm cosmic care îi era inaccesibil telescopului Hubble. La aproximativ 150 de milioane până la 1 miliard de ani de la crearea universului s-au născut primele stele și galaxii, care au început să iasă dintr-o ceață de hidrogen gazos care a predominat în timpul Big Bang-ului. Nu se știe exact cum s-a întâmplat acest lucru.

Pentru a răspunde la această întrebare, Webb trebuie să folosească un alt tip de lumină decât cea cu ochii noștri sau Hubble pot vedea. Deoarece expansiunea cosmosului îndepărtează stelele și galaxiile timpurii, lumina lor este schimbată în roșu pe lungimi de undă mai mari.

NASA, misiune neobișnuită! A trimis 128 de calamari în spațiu

Astfel, lumina albastră a unei galaxii care la începutul timpurilor era tânără, plină de stele noi și strălucitoare, s-a schimbat ajungând la lungimi de undă invizibile în infraroșu – radiații de căldură – 13 miliarde de ani mai târziu.

Drept urmare, telescopul Webb va produce imagini cosmice în culori pe care ochiul nu le poate vedea. Dar pentru a detecta acele emanații slabe de căldură, telescopul trebuie să fie foarte rece, astfel încât propria căldură să nu ascundă căldura din spațiul cosmic. De aici și nevoia de protecție solară, care va menține telescopul într-o umbră permanentă și rece.

Lumina cu infraroșu este, de asemenea, ideală pentru studierea exoplanetelor, lumi care aparțin altor stele.

În cele 3 decenii în care telescopul Webb a fost visat, proiectat și construit, cercetarea exoplanetelor a înflorit. Misiunea Kepler a NASA a găsit mii de exoplanete, ceea ce înseamnă că există sute de milioane în galaxie care așteaptă să fie studiate.

NASA anunță că există apă pe Lună. Un pas important pentru misiunea din 2024

Unul dintre cele mai așteptate rezultate ale telescopului Webb va fi studiul planetelor din sistemul Trappist-1, aflat la doar 40 de ani lumină distanță. Conține șapte planete, dintre care trei sunt roci de dimensiunea Pământului în așa-numita zonă locuibilă, unde ar putea exista apă.

Printre altele, telescopul Webb va fi capabil să „adulmece” atmosferele acestor planete, văzând cum interacționează cu lumina de la stelele lor. Va fi un prim pas în aflarea răspunsului dacă acele planete sunt cu adevărat locuibile – sau poate chiar locuite.