Un tratament revoluționar al cancerului, dezvoltat cu ajutorul laserului

Data: 26/01/2021 | Autor: .

O echipă de cercetători de la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh a anunțat dezvoltarea unui sistem laser inovator care va ajuta chirurgii să înlăture cu precizie ţesuturile canceroase fără să le distrugă pe cele sănătoase.

Tehnologia este în curs de dezvoltare, iar primele semnale sunt încurajatoare.

Cercetătorii spun că sistemul laser va lansa impulsuri atât de scurte încât este imposibil să afecteze alte ţesuturi înafara celor vizate.

Proiectul, coordonat de profesorul Jonathan Shephard, a primit o donaţie de 12 milioane de lire sterline din partea celor de la Engineering and Physical Sciences Research Council.

Jonathan Shephard afirmă că, pe baza rezultatelor actuale, sistemul laser va fi lansat cel mai probabil în 2024.

Terapia FLASH

Dincolo de tratamentul cu laser, si alte institutii prestigioase lucrează la noi soluții pentru a eradica boala secolului.

În teorie, dacă ai instrumentele potrivite, celulele canceroase nu sunt atât de greu de ucis. Radiația și medicamentele le pot distruge relativ ușor.

Marea problemă este că, în acest proces, devin victime colaterale și multe dintre celulele sănătoase, cu consecințe imposibil de anticipat în privința sănătății pacienților.

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au găsit o formula, intitulată Terapia FLASH, care implică alocarea, în numai o secundă, a unei cantități de radiații similară cu cea pe care pacientul ar fi primit-o în decurs de câteva săptămâni.

Experimentele au arătat că efectul asupra cancerului în sine este practic același, cu diferența semnificativă că deteriorarea colaterală a țesutului sănătos este redusă drastic.

Experții spun astfel că, prin schimbarea tipului de particule fundamentale utilizate, de la electroni la protoni, acestea ar putea face radioterapia FLASH mult mai eficientă.

Detalii in materialul de mai jos.

Terapia Flash. Un nou tratament pentru cancer, în numai o secundă

Citeste si urmatoarele articole:

Un nou vaccin împotriva cancerului, testat cu succes în SUA

 

Obezitatea, o cauză semnificativă pentru apariția cancerului