Misteriosul TOI-561. Astronomii au descoperit un Super Pământ

Data: 25/01/2021 | Autor: .

Cercetătorii de la Universitatea din Hawaii au descoperit o nouă planetă, cu o vechime de aproximativ 10 miliarde de ani. Planeta pitică portocalie numită TOI-561, se află la doar 280 de ani lumină distanță de Pământ.

TOI-561 b este una dintre cele mai vechi planete stâncoase descoperite până acum”, afirmă astronomul Lauren Weiss de la Universitatea din Hawaii, adăugând că „existența sa arată că universul a format planete stâncoase aproape de la formarea sa în urmă cu 14 miliarde de ani”, potrivit Science Alert.

Ce face însă cu adevărat remarcabil sistemul TOI-561 este că e unul dintre cele mai vechi observate vreodată, având o vârstă estimată la aproximativ 10 miliarde de ani. Are o vârstă mai mult decât dublă față de sistemul nostru solar, este aproape la fel de vechi ca Universul și dovedește că exoplanetele stâncoase pot rămâne stabile pentru o perioadă foarte lungă de timp.

Planeta realizează o rotație completă în jurul stelei sale în doar 10,5 ore, o exoplanetă cu o orbită atât de apropiată de o stea este improbabil să fie locuibilă, chiar dacă este stâncoasă ca Pământul, Venus și Marte. Ar avea o temperatură estimată la aproximativ 2200 °C, cu o rotație sincronă (arată mereu aceeași emisferă stelei sale) care ar duce la formarea unui ocean magmatic pe partea permanentă a zilei.

„Super-Pământurile – o clasă de planete diferite de oricare din sistemul nostru solar – sunt mai masive decât Pământul, dar mai ușoare decât giganții de gheață, cum ar fi Neptun și Uranus”, potrivit descrierii acestora de pe site-ul NASA.