Unul dintre misterele din epoca Apollo, decriptat! Anomaliile magnetice de pe Lună

Data: 7/12/2022 | Autor: .

Cercetătorii de la Institutul de Geochimie al Academiei Chineze de Științe au lansat un studiu foarte interesant despre misterul câmpului magnetic care se manifestă pe Lună. Fenomenul a fost sesizat de astronauții NASA, aparatele acestora înregistrând puternice perturbații când au ajuns pe suprafața acesteia.

 

Echipa chineză a analizat mai multe mostre de sol lunar aduse pe Pământ în decembrie 2020 de către sonda Chang’e 5.  Cercetătorii au descoperit particule ale unui mineral cunoscut sub numele de magnetită, care este rar întâlnit în eșantioanele de pământ lunar.

Magnetita, un minereu de fier puternic magnetic, a fost găsită în granule sferice submicroscopice de sulfură de fier care seamănă cu picăturile topite. O modelare termodinamică ulterioară sugerează că magnetita din aceste granule este rezultatul unor impacturi mari pe suprafața lunară.

Pentru oamenii de știință planetari, prezența magnetitei este crucială: aceasta poate fi folosită pentru a urmări câmpurile magnetice de-a lungul istoriei, precum și pentru a depista potențiali indicatori de viață, două dintre cele mai importante discuții de cercetare în jurul oricărei planete sau luni.

Cum s-a format Luna! Știați că este rezultatul unei ciocniri a Pământului cu o altă planetă?

Anomaliile magnetice lunare

 

„Anomaliile magnetice lunare au fost un mister încă din epoca Apollo”, afirmă experții, în lucrarea preluată de Nature Communications.

„Prin urmare, o înțelegere în profunzime a mecanismului de formare și a caracteristicilor de distribuție a magnetitei pe Lună ar putea oferi o nouă perspectivă pentru a explica geneza anomaliilor magnetice din crusta lunară”.

Pe baza descoperirilor lor, cercetătorii cred că magnetita ar putea fi distribuită pe scară largă și în cel mai fin sol lunar.

Spre deosebire de solul de pe Pământ, regolitul lunar este extrem de redus, ceea ce înseamnă că are un exces de electroni datorită unui bombardament constant de protoni care vin de la Soare. Această stare face ca fierul să se împerecheze mai greu cu oxigenul pentru a forma minereuri, așa cum se întâmplă pe Pământ.

Cercetările anterioare sugeraseră că meteoriții ar fi putut injecta materiale feromagnetice pe suprafața Lunii în momentul impactului.

Acest nou studiu face un pas mai departe, descoperind că furia acestor impacturi ar fi putut, de asemenea, să transforme materialele în magnetită submicroscopică, ceea ce le face „o sursă importantă de material feromagnetic pe suprafața lunară”.

Un OZN surprins pe Lună? Imaginile video care fac furori pe internet

Un nou capitol în înțelegerea evoluției Lunii

 

Descoperirile sugerează că acest mineral este prezent pe scară mai largă pe suprafața lunară, iar acest lucru, la rândul său, schimbă înțelegerea noastră despre modul în care Luna a evoluat în timp.

Echipa sugerează că magnetizarea actuală a suprafeței Lunii, împreună cu prezența acestor minerale, poate ajuta la explicarea modului în care impactul cu obiecte mari a dus la apariția unui câmp magnetic lunar.

Misterul luminilor de pe Lună! Extratereștrii, cu ochii pe astronauți?